Nieuws «TERUG  

Derk Jan Mekkes kampioen met imponerend randem in Blauwhuis

01-09-2023 |

Het 600 inwoners tellende dorpje Bauwhuis tussen Sneek en Bolsward vierde zaterdag 26 augustus jl. niet alleen haar 150ste dorpsfeest maar ook haar eerste nationale concours Hippique met tuigpaarden, Hackney ’s en Friezen.  Met de in Blauwhuis opgegroeide  Ule Haarsma in het bestuur, werd deze eerste editie een geweldig succesvolle dag met veel publiek langs de kant.

Voor de meerspanrijders was het VERT-kampioenschap voor randem aanspanningen een uitdaging op zich. Het was de eerste keer dat deze wedstrijd op het programma stond dit seizoen en men had alleen thuis kunnen oefenen. De angst of de wedstrijd goed zou verlopen werd op een indrukwekkende manier geloochend straft. Het werd een prachtige wedstrijd met vijf vakmannen die hun langspannen heel vakkundig en beheerst rondstuurden en veel respons van het publiek kregen. De jury nodigde er drie uit voor de finale en dit betekende dat de jonge en debuterende Davy Jordans de paarden Casanova (v. Manno), Barend (v. Marvel) en Haarman (v. Manno) van vader Jan definitief als vierde mocht opstellen. Jan zelf heeft zijn sleutelbeen gebroken en dus werd Davy voor de leeuwen gegooid. Hij deed het met verve en kreeg hiervoor applaus. Vijfde werd Teus van Laar met Ebert (v. Unieko), James (v. Manno) en Nino (v. Atleet).

Het drietal vossen van Derk Jan Mekkes uit Doezum was heel goed voorwaarts en liep in één rechte lijn met de deftige Johnson (v. Manno) voorop. Leendert Veerman had Luitenant (v. Fantijn) van de combinatie Ruinemans/Alting in de stokken met daarvoor zijn eigen Action Quality Eribo (v. Manno) en voorop Lord Liberty (v. Fabuleus) van zijn dochter Manon. Ook dit liep voortreffelijk maar niet geheel foutloos. Dit gold ook voor de sterk bewegende Dondroniem (v. Uromast) van Jochum Boonstra, Jonkheer (v. Eebert) en El Nino B (v. Atleet) van en gereden door Martien Verboord. Zij werden respectievelijk tweede en derde. Derk Jan Mekkes werd kampioen met Hugo (v. Patijn) achterin, Jaims H (v. Bentley VDL) van Jelke Hut in het midden en Johnson en trad daarmee in de voetsporen van zijn in 2021 overleden vader Dirk.

De jury was zeer onder de indruk van deze rubriek en vond dat alle vijf randems vakkundig werden voorgesteld: “De kampioenen werden op grootste manier voorgesteld met een veel front makend voorpaard, het was indrukwekkend,” vertelde Lammert Tel in zijn toelichting.

Overige rubrieken

In de lage limietklasse ontwikkelde zich een spannende finale met vijf top paarden. Het was Marcel Ritsma met Knaller PSH (v. Cizandro) van de familie Pos, die van de jury de koppositie kreeg toebedeeld voor Derk Jan Mekkes met Montreal (v. Idol ) van de HBC-stal. Davy Jordans werd knap derde met King (v. Fantijn). Hierna volgde Niek Alting met Lendrini (v. Hertog Jan) van de combinatie Alting/Bezemer en Mark de Groot bleef vijfde met Nevaro (v. Idol) van Leo Wijkmans.

Ook veel strijd in de hoge limietklasse met vijf finalisten. Henk Hammers kwam, zag en overwon met Lindrini (v. Hertog Jan) van de familie Kooijman. Derk Jan Mekkes klom een plekje met RHT Jefferson (v. Eebert) en werd tweede voor Martien Verboord met ook een Eebert zoon, Jonkheer. Het vierde geld was voor Harry van Middelaar met de hengst Lanto HBC (v. Delviro) van de HBC-stal en Marcel Ritsma en Jack Daniels (v. Manno) werden vijfde.

De openklasse telde een top drie die om de hoogste eer streed. Het was opnieuw Hek Hammers die de ereronde aan mocht voeren, nu met de krachtig en ruim bewegende Heliotroop (v. Colonist) van Harco en Grietje Naber. Nico Calis had de sterke Emaire (v. Manno) ook geweldig aan het lopen en werd tweede voor Martien Verboord met El Nino B (v. Atleet).

De arbiter moest de beslissing forceren in de damesklasse. Het ging tussen Manon Alting-Veerman met Luitenant en Ineke van der Meulen – Haarsma met Landheer (v. Fantijn). De winst ging naar Manon. Renate Veerman deed goed mee in de damesfinale en eindigde met Emerson (v. Manno) als derde.

Bij de competitie tweespannen was de jury er in één keer uit en het was voor eigen publiek rijdende Ule Haarsma met Landheer en Ojochie (v. Eebert) die de tien punten pakte. De negen punten waren voor Derk Jan Mekkes met Montreal en Johnson. Met Lendrini en Lord Liberty werd Niek Alting derde.

Henk Hammers had een topdag in Blauwhuis want hij won zijn derde oranje rozet bij de tweespannen ereklasse met het gelegenheidsspan Heliotroop en RHT Bentley VDL (v. Larix) van stal Mekkes. Niek Alting werd nu tweede met Luitenant en Lord Liberty en Ule Haarsma eindigde als derde met Landheer en Image (v. Ditisem).

Tekst & Foto: Geert Bouius

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN