Nieuws «TERUG  

Onweersbui legt Concours Rijs plat.

09-08-2023 |

Een klein uur voordat zaterdag 5 augustus de drie nationale kampioenschappen op CH Rijs een aanvang zouden nemen kwam de voorspelling van buienradar uit en kwam regen met bakken uit de hemel.  In een mum van tijd stond concoursterrein bij manege Gaasterland in Harich blank en restte het bestuur niets anders dan de 76ste editie van CH Rijs af te lassen. Zuur voor de organisatie maar met ook onweer en bliksem kun je geen enkel risico nemen. De tuigpaarden waren net vierkeer in actie geweest.

Omdat het nationale concours van Opmeer over twee dagen op de rol stond had Rijs te maken met nogal wat afzeggingen omdat rijders hun paarden wilden sparen voor de kampioenschappen aldaar. Begrijpelijk of niet, het is niet erg loyaal naar de gastheer die ervan uitgaat dat de beste paarden aan de start komen!

De kleine limietklasse met vijf deelnemers leverde een verdiende overwinning op voor Derk Jan Mekkes met de sterk optredende Montreal HBC (v. Idol) van de HBC-stal. Mark de Groot stond tweede met halfbroer Nevaro van Leo Wijkmans. Voor Jan Jordans en King (v. Fantijn) was de derde plaats.

Henk Hammers en Lindrini (v. Hertog Jan) van de familie Kooijman zegevierden in de grote limietklasse. Opnieuw werd Mark de Groot tweede, nu met Jericho (v. Dylano) van Egbert Kruiswijk. De arbiter besliste daarna dat Tjeerd Haarsma met India (v. Cizandro) de derde plaats verdiende.

De voorlaatste wedstrijd van de nieuwelingencompetitie leverde voor de vierde keer een overwinning op voor Robbie van Dijk met de goedgekeurde KWPN-hengst Oberon (v. Icellie) van de combinatie Gebroeders van Manen/Jan Thijs (foto). De bruine hengst was ruim in het voorbeen, trad achter sterk onder de massa en was vriendelijk en deftig in hoofd en halshouding. Mark de Groot had een abonnement op tweede plaatsen want met Oklahoma (v. Icellie) mocht hij weer als tweede opstellen. De winnaar van Norg, Orion (v. Idol) met Piet Lijffijt stond nu derde.

Vier van de zes tuigpaarden gereden door een dame kregen een herkansing maar Manon Alting-Veerman behield met Fantijn zoon Luitenant van Alting en Ruinemans de koppositie. Ineke van der Meulen – Haarsma had met Landheer ook al een Fantijn zoon  voor de kar, die bijzonder sterk voor de dag kwam en op de tweede plaats mocht aansluiten. De dochter van Ule Haarsma won ook de extra prijs voor het schoonste geheel. Met Roelofsen Horse Trucks Jaims H (v. Bentley VDL) van Jelke Hut , werd Hanneke Mekkes derde.

 

Bron: De Paardenkrant.
Foto: Geert Bouius

 

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN