Nieuws «TERUG  

Lambertus Huckriede en Magnifiek Nederlands ereklasse kampioen

09-08-2023 |

Woensdag 2 augustus 2023 stond op CH Buitenpost het belangrijkste kampioenschap van het jaar op het programma: het Nederlands ereklasse kampioenschap. Even leek het regenachtige weer het concours op losse schroeven te zetten, maar door de kampioenschappen naar voren te halen en omdat het droog werd konden toch alle aangespannen rubrieken verreden worden.

Het kampioenschap telde zes kanshebbers met daarbij drie afkomstig uit de hoge limietklasse: Henk Hammers met Lindrini (v. Hertog Jan) van Michael en Henriette Kooijman, Harry van Middelaar met Lanto HBC (v. Delviro HBC) van de HBC-stal en Lambertus Huckriede met Magnifiek. Verder Grietje Naber met Heliotroop (v. Colonist), Etienne Raeven met Cilardo (v. Ulandro) en Mark de Groot met Dylano (v. Plain’s Liberator) van de combinatie De Groot/BlackhorseBV. Vier goedgekeurde KWPN-hengsten, een tweevoudig topsportmerrie en een outsider.

Van begin af aan was duidelijk dat de schimmel Magnifiek de grootste kanshebber voor de titel was. De hengst presenteert zich met veel drive, macht en inzet en loopt bij de berg op. Hij heeft een ruim grijpende voorhand en is in de achterhand voldoende krachtig. Een opzet heeft hij niet nodig om zijn mooie hals tot een prachtig front te maken. Opvallend was ook dat de opvallende hengst bijna geen fouten maakt. In de ogen van de jury was de 6-jarige Magnifiek de onbetwiste kampioen van Nederland. Een prestatie van formaat van en paard dat dit seizoen startte in de lage limietklasse, promoveerde naar de hoge limietklasse, geen wedstrijd verloor en drie weken geleden voor de tweede keer kampioen dekhengsten werd en nu kampioen ereklasse!

In de finale kwam de concurrentie vooral van de zwarte hengst Dylano, die zijn beste wedstrijd tot dan toe liep. Rijzen in de voorhand en er hoog overheen kijken, de achterhand er bijzonder krachtig onderbrengend waren zijn sterke punten. Het totale beeld deed iets minder vriendelijke aan dan de kampioen. Ook Lindrini liep en puike wedstrijd en walste met lange ruime passen over het terrein. Het voorbeen wordt ook ver weggezet maar de merrie was minder sterk in de achterhand dan haar concurrenten. Over de kampioen was de jury het unaniem eens, over de reserve kampioen niet en dus de arbiter aan zet. Hij vond dat Dylano toch de betere was van Lindrini. Bron: De Paardenkrant

In de limietklasse kreeg Mondiaal PSH (v. Icellie), gereden door Marcel Ritsma, het winnende rozet aan het hoofdstel met op de tweede plaats Aris van Manen met Naviro K (v. Indiana).

Anneke Borkent won opnieuw de damesklasse met Renvyle Imondro (v. Cizandro) met als tweede Annemieke Calis met Emaire (v. Manno). Bij de Young Riders was het Roy Brand met Jericho (v. Dylano) die zowel de wedstijd won als ook de stijlprijs. Esther van der Wal volgde Roy in de ereronde als tweede met Jack Daniels PSH (. Manno).

De tweespanrubriek kende maar liefst negen deelnemers en het was Niek Alting die de gevestigde orde versloeg met zijn jonge span Luitenant (v. Fantijn) en Lord Liberty (v. Fabuleus). Derk Jan Mekkes werd met RHT Hugo (v. Patijn) en RHT Jefferson (v. Eebert) tweede.

Ook de zes tandems maakten er een mooi schouwspel van en het was uiteindelijk Jan Jordans met Barend (v. Marvel) en King (v. Fantijn) die de overwinning opeiste. Het langspan Jonkheer (v. Eebert) en El Nino B (v. Atleet) met Martien Verboord liep sterk naar de tweede plaats.

Foto & Tekst: Geert Bouius

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN