Nieuws «TERUG  

Jovitha op dreef in Garyp

24-07-2023 |

De tuigpaardrubrieken waren vrijdagavond 21 juli op Sumarreheide tussen de dorpen Garyp en Sumar niet heel erg vol, maar leverde wel strijd op.

De bruine merrie Jovitha (v. Cizandro) van Harm Hamstra uit het nabijgelegen Jistrum is al een tijdje in vorm en wist in Garyp twee rubrieken te winnen.

Harm zelf reed haar naar de overwinning in de lage limietklasse. Drie van de zes combinaties reden over maar aan het sterke optreden van Jovitha kwam niemand. De merrie loopt heel vierkant en met veel zelfhouding. Rony Beuving werd tweede met Lexington (v. Herton Jan) van de Italiaan Roberto Franchini. Derde werd Harm Jan Veenstra met Oderose MU (v. Cizandro) van Martin Uineken.

In de hoge limietklasse kwam de arbiter er aan te pas. Het ging tussen Rony Beuving met de heel fraai lopende Jetisem (v. Ditisem) en Richard Hofstra met de veel frontmakende No Time (v. Image). De iets constanter presterende Jetisem won. Nico Calis mocht ook mee overrijden met Atleet nakomeling Jarana maar kon niet tegen de andere twee op en bleef derde.

Nico kwam op kop in de ereklasse met Emaire (v. Manno) van Johan Kramer. De vosmerrie had er zichtbaar plezier in en liep ruim  en overtuigend naar de winst. Hierna was de arbiter opnieuw aan zet. Hij verkoos Lukas Hoeksema met Ditisem (v. Roy M) boven Henk Minkema met Jennytou (v. Delviro HBC).

Annemieke Calis won de damesklasse met opnieuw een fier pronkende Jovitha. De drie besten reden over en Manon Veerman moest genoegen nemen met de tweede plaats. Haar Lord Liberty (v. Fabuleus) liet niet echt door en was in de voorhand iets onregelmatig. Aylin Frankena had in Jarana de nummer drie in handen. Het schoonste geheel ging wel naar Manon Veerman.

In de zadelrubriek moesten Els Nijenhuis op Jetisem en Gerbrich Elgersma onderling uitmaken wie ging winnen. De makkelijk lopende Jetisem moest deze tweestrijd winnen en deed dat ook. Het was jammer dat Annemieke Calis op Jovitha niet mee mocht want ook zij had kans gemaakt op de overwinning.

De afsluitende tweespanrubriek bracht Niek Alting toch nog een oranje rozet. Hij had Lendrini (v. Hertog Jan) van Josien Bezemer-van Zijtveld voor het eerst naast Lord Liberty gezet en dit liep gelijk naar de overwinning. Beide vossen zijn in alles elkaars evenbeeld en lieten in beweging ook veel gelijkheid zien. Rony Beuving ging met de tweede prijs huiswaarts. Hij had Jetisem en Notulist (v. Fantijn) aangespannen. Jennytou en Kellytou (v. Emilano) werden in handen van hun eigenaar Henk Minkema derde.

Foto & Tekst: Geert Bouius.

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN