Nieuws «TERUG  

Avondconcours op CSI Ommen groot succes

09-07-2023 |

Nadat storm Poly was geluwd afgelopen woensdag 5 juli kon de tuigpaardavond op het CSI Ommen gewoon doorgaan. De tuigpaard rijders waren, net als het publiek, massaal aanwezig en dus waren de rubrieken gevuld met veel kwaliteitsvolle paarden.

 

Om 19.00 uur kwamen negen limietpaarden het fraaie terrein bij de familie Schuttert op voor hun wedstrijd. De vijf besten reden de finale waarin Derk Jan Mekkes de duidelijke winnaar werd met Montreal HBC (v. Idol) van de HBC- stal van Jan Schep.  De grote vos staat sinds drie weken op stal in Doezum en liep in Ommen zijn derde en beste wedstrijd tot nu toe. Zonder hulpmiddelen ging Montreal HBC in de voor – en achterhand krachtig en hoog van de grond en keek er hoog overheen met zijn machtig front. Jan Jordans had King (v. Fantijn) ook in de juiste vorm en steeg van de vierde naar de tweede plaats. De 4-jarige Octogoon VDM (v. Hubert VDM) wist bij zijn debuut de derde plaats te bemachtigen in handen van Lambertus Huckriede. Hierna plaatste de jury de ruin Nibali (v. Icellie) die sinds kort in eigendom is van de combinatie Oosterlaar/Jansen met Wim Jansen aan de leidsels. Nibali heeft veel actie en beweging maar mag iets verhevener in het front zijn. Met Naviro K (v. Indiana) werd Aris van Manen vijfde.

De finale van de grote limietklasse ging tussen drie absolute toppaarden. Lambertus Huckriede won de wedstrijd met sterk optreden KWPN-hengst Magnifiek (v. Idol), maar kreeg veel tegenstand van Henk Hammers met tweevoudig topsportmerrie Lindrini (v. Hertog Jan) van de familie Kooijman.  De bruine merrie verkeerd in topvorm en showde zich ruim en met veel afdruk. Het werd een tweede positie voor een andere KWPN-goedgekeurde hengst, Lanto HBC (v. Delviro) van de HBC-stal en gereden door Harry van Middelaar.

Ook de openklasse was spannend met opnieuw Lambertus Huckriede en Henk Hammers in de hoofdrol. Beide rijders gaven alles met hun paarden Renvyle Imondro (v. Cizandro) en Heliotroop (v. Colonist). Imondro bleek net wat constanter en vriendelijker in zijn optreden en won de wedstrijd maar Heliotroop zat er vlak achter. Derk Jan Mekkes mocht met Roelofsen Horse Trucks Hugo (v. Patijn) ook de finale rijden maar kon niet tegen het geweld van de eerste twee op en werd derde.

Derk Jan won wel de tweespanrubriek met maar liefst zeven deelnemers. Vier spannen reden nogmaals af voor de winst en het waren RHT Hugo en RHT Jefferson (v. Eebert) van stal Mekkes die geweldig tegen elkaar opklommen en als een eenheid door de baan walsten. Volgens de jury stak dit span er met kop en schouders bovenuit. De donkere vossen King en Haarman (v. Manno) traden met Jan Jordans ook zeer goed op pakten de tweede plaats. Omdat Action Quality Amadeus (v. Saffraan) geblesseerd is mag Leendert Veerman Emerson (v. Manno) van zijn aanstaande schoonzoon Niek Alting gebruiken naast AQ Eribo (v. Manno). Ondanks het kleurverschil van beide vossen waren ze in beweging en houding wel gelijk en traden met allure op, wat goed was voor de derde prijs. Henk Hammers reed het tweede span van stal Mekkes en stond met RHT Johnson (v. Manno) en Jaims H (v. Bentley VDL) na de eerste omloop op kop. In de finale ging het allemaal iets minder vanzelf en belanden ze op de vierde plek.

KWPN-hengst Heliotroop had in de openklasse al laten zien dat er rekening met hem gehouden moet worden en wist daarna nog twee keer de koppositie op te eisen. Eerst in de rubriek tuigpaarden gereden door springruiters waarin Frank Schuttert de hengst heel keurig voorstelde en won. Danny Olde Achterhuis zat naast Wim Jansen en reed Freedom (v. Patijn) naar de tweede plaats en Melvin Greveling kreeg Renvyle Imondro in de finale niet meer in balans en eindigde als derde.

Met acht dames in de baan werd deze prachtige avond afgesloten. Hanneke van Wessel had Heliotroop onder haar hoede en reed zich via een tussengroepje bij de kopgroep. Ondanks deze extra inspanning ging Heliotroop gewoon door met zijn geweldige show en won de wedstrijd. De arbiter koos daarna Lieke Lueks met de KWPN-hengst Neon GSM (v. Bocellies Matteo) van J.T. Seinen en Albert Lueks als tweede waardoor Manon Veerman automatisch derde werd met AQ Lakei (v. Dylano). Het vierde geld ging naar Joyce Hoving met Dictus (v. Manno) van Wim Jansen.

Hengstencompetitie

In de tweede wedstrijd van de KWPN Westfort hengstencompetitie wist Neon GSM het meest te imponeren. Met Lieke Lueks op de wagen maakte de hengst elke pas heel gedragen en met veel zweefmoment af. De tien punten gingen geheel terecht naar deze bruine hengst. Harry van Middelaar werd tweede met Olympus HS (v. Icellie) van Handelshuis Schuttert. Lambertus Huckriede met Martin Morero (v. Atleet) en Freek Saris met Norbert FS (v. Urgent) waren dermate aan elkaar gewaagd dat de arbiter tussen beide moest komen. Martin Morero had zijn voorkeur en werd dus derde.

Geert Bouius

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN