Nieuws «TERUG  

Niek Alting ook in tweede wedstrijd Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje op kop

12-06-2023 |

Op het nationale concours hippique van Exloo vond zaterdag 3 juni jl. de tweede wedstrijd van ‘Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje’plaats. Op de terreinen van het Hippisch Centrum Exloo wordt paardensport op het hoogste niveau bedreven en dat heeft,  gezien de volle rubrieken, ook een positieve uitwerking op de rijders en rijdsters van de aangespannen tuigpaarden en Hackney ’s.

Onder werkelijk prachtige weersomstandigheden kwamen er aan het begin van de avond acht tandems opdraven in de fraaie wedstrijdring. Er hadden zich tien deelnemers aangemeld maar om verschillende redenen moesten Leendert Veerman en Ule Haarsma verstek laten gaan.

Er bleef meer dan voldoende kwaliteit over voor een spannende wedstrijd. De meeste rijders hadden Pinstermaandag in Eext kun eerste wedstrijd al gereden, voor Rony Beuving uit Hijken was Exloo de eerste keer dat hij überhaupt met een tandem deelnam aan een officiële wedstrijd.  Met zijn eigen Cetrienus (v. Vulcano) achterin en Lexington (v. Hertog Jan) van de Italiaanse eigenaar Roberto Facini voorop kon hij nog niet met de besten mee, maar hij kwam wel netjes rond.

Na de eerste omloop werden vier tandems uitgenodigd voor de finale, de overige vier werden definitief geplaatst. Richard Hofstra moest zijn vaste achterpaard Atillos (v. Talos) wegens een blessure vervangen door de jonge Otto (v. Kapitaal) van Age Okkema en miste hierdoor de nodige ervaring in zijn tandem voor een hoge klassering. Met de 18-jarige Any Time (v. Patijn) als voorpaard, die wel zijn best deed en zich fraai showde, mocht Hofstra als vijfde opstellen. Het tandem van Jochum Boonstra bestaat uit Dondroniem (v. Uromast) en Zavanno (v. Manno), die met zijn 19 jaar het oudste deelnemende paard was. Beide donkere vossen waren goed voorwaarts maar het ontbeerde toch iets aan regelmaat en uitstraling. Met een zesde plaats evenaarde Boonstra zijn klassering van de eerste wedstrijd in Eext. Nieuwkomer Rony Beuving werd zevende en Teus van Laar sloot de rij met zijn vossen James (v. Manno) en Ebert (v. Unieko), een tandem met potentie om hoger te eindigen.

 

Finale
De finale werd net als in Eext gedomineerd door Niek Alting met Luitenant (v. Fantijn) van de combinatie Alting/Ruinemans en Lord Liberty (v. Fabuleus) van vriendin Manon Veerman. Beide vossen zijn nog jong en onervaren, maar eerlijk gezegd blijkt dat tijdens de wedstijd nergens uit. Van begin tot eind marcheren ze door de baan en liepen misschien nog wel beter dan de eerste wedstrijd. Het gemak waarmee Alting zijn langspan presenteert is opvallend en ook de actievolle show die met name voorpaard Lord Liberty geeft is een lust voor het oog. Met de hals er bovenop en veel afdruk in zijn bewegingen is hij de blikvanger voorop. De winst was meer dan terecht en volgens de jury was dit meest recht gestelde tandem dan ook veruit de beste.
Plek twee ging naar Martien Verboord met Jonkheer (v. Eebert) en El Nino B (v. Atleet). Ook dit tweetal wist zich positief in de kijker te draven. De blijheid waarmee voorpaard El Nino zich manifesteerde was mooi om te zien en daarbij liet de vos veel knieactie zien vanuit een sterke achterhand. Jonkheer moest de kar trekken en sprong zo nu en dan achter een beetje bij. Dit was voor de jury reden om hen als tweede binnen te roepen.
Voor plek drie bleven Jan Jordans met Barend (v. Marvel) en King (v. Fantijn) en Derk Jan Mekkes met Roelofsen Horse Trucks Hugo (v. Patijn) en – Jefferson (v. Eebert) over. Twee ervaren rijders die alles uit de kast haalden om de acht punten binnen te halen. Het tandem van Jordans had het tempo er goed in waardoor Barend achterin het niet altijd bij kon benen en uit balans raakte. Bij  de twee vossen van Mekkes had Jefferson iets teveel energie en maakte daardoor in de achterhand een foutje teveel voor de derde plaats. Die was voor Jan Jordans, waardoor Derk Jan Mekkes zich tevreden moest stellen met plek vier.

Al met al toch weer een schitterende wedstrijd die veel waardering oogstte bij het publiek. De derde wedstrijd ‘Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje is zaterdag 8 juli in Nieuw Weerdinge (CH Zuidenveld).

 

(Tekst: Geert Bouius)

 

Fotobijschrift:

Niek Alting won in Exloo opnieuw met Lord Liberty L (v. Fabuleus) en Luitenant (v. Fantijn).
(Foto: Het Tuigpaard / The Dutch Harness Horse)

 

INFO:

Alle uitslagen van CH Exloo staan op www.tuigpaardrijders.nl.

 

LIKE ONS!

Wilt u als eerste op de hoogte blijven van al het nieuws rondom ‘Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje’? Like ons dan op Facebook!

 

Overige wedstrijden: CH Zuidenveld – 8 juli / CH Norg – 25 juli (finale)

* Startlijsten en programma: www.tuigpaardrijders.nl/agenda.php?nav=254

(alle info onder voorbehoud van wijzigingen)

 

(Nieuwsbericht Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje)

 

 

***********

 

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met René van der Kuil (rjgvanderkuil@gmail.com).

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN