Nieuws «TERUG  

Persbericht   Voor de 60e keer Paardenconcours in Rouveen

06-06-2023 |

 

Op 10 juni viert Concours Hippique Rouveen haar 60e verjaardag. Vanaf 8 uur ’s morgens beginnen de springpaarden. In het middagprogramma afgewisseld met tuigpaarden en shows. De razend populaire stoelendans is er om circa 13.30 uur. Ook is er een strodorp en randprogramma met gratis workshops voor kinderen, springkussens, ponyrijden, een giga-zandbak en nog veel meer.

 

Het jubilerende evenement heeft een rijke historie. Daar zal op vrijdagavond 9 juni nog speciaal bij stil gestaan worden. Voor iedereen die hier iets van wil zien of wat bij voelt. Er is een mooie laagdrempelige showavond met gezellige borrel op het terrein, aan de vooravond van de 60e editie. Oude lokale ruiters, die al langere tijd niet meer in het zadel hebben gezeten, bestijgen de paarden en komen nog één keer terug. Een echte Golden Oldies rubriek. Daarnaast worden er rijpaard- en tuigpaardveulens geshowd en is er een rubriek ‘tuigpaarden voor de boerenwagen’. Kortom, alle elementen waarmee het allemaal is begonnen komen op deze vrijdagavond aan bod.    

 

CH Rouveen is in de laatste decennia meer en meer tot een evenement ontwikkelt waar je de zo geliefde plattelands- en dorpscultuur aantreft. Met het Rouveense paardenconcours wordt saamhorigheid gecreëerd. Het publiek en de omgeving voelt zich verbonden met het oude paardenconcours. Waarbij de organisatie met een knipoog dit jaar de slogan heeft ’60 jaar én nog zo groen als gras’. Want het evenement is op gras en blijft op gras, en dat is steeds meer uniek in de paardensport.

 

Koetsentocht

Het zestig jarig jubileum laat het organisatieteam ook niet onopgemerkt voorbij gaan in het dorp. Op donderdagavond wordt een koetsentocht georganiseerd. Een heel aantal vaak traditionele aanspanningen maken vanaf 18.30 uur een rit door het buitengebied naar het marktplein in Staphorst. Daar hebben ze om circa 19.30 uur een tussenstop. Vandaar trekken de aanspanningen via ouderencentrum De Berghorst over de Oude Rijksweg naar het kerkplein in Rouveen. Hier arriveert de stoet om circa 20.30 uur. Ook wordt er een ruiterparade van de Landelijke Rijvereniging Staphorst aan de stoet toegevoegd.   

 

Commissie ter bevordering van paardensport en -fokkerij opgericht

In de jaren vijftig en zestig hadden ook de Rouveense boeren hun paarden steeds minder nodig voor het zware werk op het land. De pk’s van machines namen het werk over. De werkpaarden werden ingeruild voor steeds luxere paarden. Vanaf dat moment werd het paard gebruikt voor sport en recreatie. Om dit te ontwikkelen en stimuleren werd eind jaren vijftig een commissie ter bevordering van paardensport en -fokkerij opgericht. Door deze bestuurders werd de eerste edities van het inmiddels bekende en traditionele paardenconcours georganiseerd. Alleen bestuurder van het eerste uur Jan Korterink uit Rouveen leeft nog.

 

Wat eind jaren vijftig van de vorige eeuw in heel Nederland begon, is nog steeds springlevend in Rouveen. Het resultaat hiervan zijn zestig mooie edities van Concours Hippique Rouveen, waar heel veel bezoekers en deelnemers fijne herinneringen aan hebben. De commissie is inmiddels de Stichting Paard en Sport Rouveen. Naast het Concours Hippique Rouveen is er ook ieder jaar in juni de Handelskeuring Rouveen en zijn er twee verenigingen actief. De Ponyclub de Vlugge Viervoetertjes Rouveen en de Rijvereniging Staphorst. Al deze organisaties kennen hun oorsprong of zijn nauw verbonden aan het concours.     

 

 

Meer info; Henk Lassche, 06 41 00 78 98

 

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN