Nieuws «TERUG  

Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje van start met zeven tandems

25-05-2023 |

Maandag 29 mei, Tweede Pinksterdag, is het zover. Dan start op CH Eext het Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje. Na een uitermate succesvolle editie in 2022 besloot de Provincie Drenthe om de ondersteuning ook voor dit jaar voort te zetten. Iets waar de organisatie natuurlijk heel blij mee is. Gedeputeerde Henk Brink stak vorig jaar na de finale in Exloo zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. ‘De paardensport past bij de Provincie Drenthe en we zijn heel blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan de promotie van de tuigpaardensport in Drenthe door het ondersteunen van deze geweldige competitie. Prachtig om te zien hoeveel enthousiasme er is bij de deelnemers en dat merk je ook aan het publiek. Dat is gewoon genieten!’

 

Deze competitie speciaal ter promotie van meerspannen wordt georganiseerd door vijf concoursorganisaties in Drenthe (CH De Wijk, CH Eext, CH Zuidenveld, CH Norg en CH Exloo). De competitie heeft als doel om te de tuigpaardensport interessant te houden voor een breed publiek en dat organisaties in Drenthe concoursen blijven organiseren. Er is juist gekozen voor meerspanrubrieken omdat deze een hoog ‘show-gehalte’ hebben en daarmee een breder publiek trekken.

Het gaat om de kwaliteiten van het unieke Nederlandse tuigpaard maar ook om de kwaliteiten van de rijder gezien de moeilijkheidsgraad. Er is enorm veel interesse om met een tandem aan de competitie deel te nemen, vandaar dat dit jaar opnieuw de tandemrijders een uitnodiging regen. De organisatie heeft de ambitie om de competitie volgend jaar voor klavertje drie-aanspanningen uit te schrijven.

 

Zeven tandems in Eext

Als we naar de startlijst van de eerste wedstrijd in Eext kijken dan staat eigenlijk al vast dat het opnieuw een mooie en spannende competitie gaat worden want alle smaakmakers van vorig jaar verwachten we ook nu weer in de baan.

Derk Jan Mekkes mocht vorig jaar het Bronzen Bartje in ontvangst nemen. Hij komt met zijn winnende tandem naar Eext. Roelofsen Horse Trucks Hugo (v. Patijn) en Roelofsen Horse Trucks Jefferson (v. Eebert) maakten hun debuut vorig jaar als span en tandem en dat bleek een gouden greep. Ook het seizoen 2023 zijn ze als tandem winnend begonnen in De Bilt.

De Fantijn-zoon King van Jan Jordans kende een fantastisch eerste wedstrijdseizoen vorig jaar. Natuurlijk maakt Jan Jordans van de kwaliteiten van King gebruik door hem voorop in het tandem te plaatsen. Achterpaard Barend (v. Marvel) maakt zijn tandem compleet.

Net als Jan Jordans komt Martien Verboord weer helemaal uit het Zuiden om deel te nemen aan de competitie. Zijn tandem El Nino N (v. Atleet) en Jonkheer (v. Eebert) zijn het seizoen sterk begonnen met winst in Tilburg en vormen ongetwijfeld zware concurrentie. De vossen wonnen in 2022 de wedstrijd in Norg.

Op de concoursen van de Regio Noord is Niek Alting in veel rubrieken de te kloppen man. Hij vormde in 2022 een nieuw tandem met Emerson (v. Manno) van maatschap Alting en Luitenant (v. Fantijn) van de combinatie Alting/Ruinemans. Deze twee vossen worden nu ook ingezet.

Met de zeer ervaren en succesvolle Action Quality Amadeus (v. Saffraan) en Action Quality Eribo (v. Manno) komt Leendert Veerman aan de start. Ze wonnen vorig jaar de eerste wedstrijd in De Wijk en zijn de regerend nationaal kampioen bij de tweespannen.

Teus van Laar is ook weer van de partij. Voor het eerst reed hij vorig jaar een heel seizoen met zijn tandem en hij heeft de smaak te pakken. Dat geld ook voor zijn vossen Ebert (v. Unieko) en James (v. Manno) die steeds overtuigender rond wisten te gaan.

Richard Hofstra komt met een ander tandem aan de start. Any Time (v. Patijn) is wel van de partij maar hij krijgt gezelschap van Atillos (v. Talos), de nieuwe aanwinst van de combinatie Hofstra/De Jong. Atillos wist dit seizoen in het enkelspan al een paar keer te winnen.

 

Praktische informatie:

Facebook Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje: www.facebook.com/Rondje-Drenthe-om-het-bronzen-bartje-1051457995051652

CH Eext (www.cheext.nl)

Locatie: Evenemententerrein

Aanvang eerste rubriek TP: +/- 10.45 uur

Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje:+/- 15.55 uur

Overige wedstrijden: CH Exloo – 3 juni / CH Zuidenveld – 8 juli / CH Norg – 25 juli (finale)

Startlijsten en programma: www.tuigpaardrijders.nl/agenda.php?nav=254

(alle info onder voorbehoud van wijzigingen)

 

Fotobijschrift:

Derk Jan Mekkes won met Roelofsen Horsetrucks Hugo en Roelofsen Horsetrucks Jefferson in 2022 het Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje.

(foto: Het Tuigpaard / The Dutch Harness Horse)

 

(Nieuwsbericht Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje)

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN