Nieuws «TERUG  

Spannende nieuwelingenklasse Bennekom gewonnen door Ozandro PSH

21-05-2023 |

Op de prachtige kasteelweide op Landgoed Hoekelum in Bennekom vond Hemelvaartsdag een prachtig nationaal tuigpaardenconcours plaats. De dag begon fris maar ’s middags was het perfect concoursweer met veel publiek langs de baan en mooie sport.

Naar de jonge paarden in nieuwelingenklasse wordt elk jaar met veel nieuwsgierigheid uitgekeken en dat was nu niet anders. Met zeven kwaliteitsvolle tuigpaarden in ring kreeg de jury een goed overzicht van elk paard en liet de beste drie overrijden. Voorop Marcel Ritsma met Ozandro PSH (v. Cizandro) van de familie Pos, gevolgd door Robbie van Dijk met de KWPN-goedgekeurde hengst Oberon (v. Icellie) van de gebroeders Van Manen en Jan Thijs en als derde Henk Hammers met de winnaar van de Noordelijke Tuigpaarden Dag Exloo, Olympus SR (v. Kordaat) van Leo Wijkmans.

Olympus Sr is een echte krachtpatser die met veel bravoure door de baan walste en met zijn hoge ruime voorhand veel bodem pakte. Oberon en Ozandro zijn iets verfijnder in hun bewegingen en bleken aan elkaar gewaagd. Oberon klom er mooi in, heeft een grijpende voorhand en bijzonder mooi front. Ozandro PSH liep heel gemakkelijk met ook een ruim voorbeen gebruik en sterke achterhand. In het front was hij nagenoeg gelijk aan Oberon zoals de jury later toelichtte. Het was spannende wie er ging winnen en de jury kwam er niet uit en dus was de arbiter aan zet. Die koos toch wel enigszins verrassend voor Marcel Ritsma met Ozandro omdat Ozandro iets krachtiger in de achterhand was dan Oberon, die dus tweede werd. Henk en Olympus SR konden als derde opstellen.

Zonder overrijden werd Mark de Groot vierde met Oklahoma (v. Icellie), vijfde werd Dirk Beijerinck met Betuwe’s Orval (v. Cizandro) die hele beste stukken liet zien, de zesde plek ging naar Piet Lijffijt met Orion (v. Idol) en Hans Castelijns met Nurzela van Hapert (v. Julius van Hapert) eindigde als zevende.

Overige rubrieken

In sterke en kwaliteitsvolle lage limietklasse ging de winst naar Lambertus Huckriede met Magnifiek (v. Idol) en was de tweede plaats voor Mark de Groot met de grote Leffe Blond (v. Dylano) van Stoeterij Black Horse BV. Jan Jordans eindigde achter deze twee goedgekeurde dekhengsten als derde met King (v. Fantijn).

De hoge limietklasse ging naar Harry van Middelaar met alweer een goedgekeurde hengst, Lanto HBC (v. Delviro HBC) van de HBC-stal. Henk Hammers gaf goed partij met Lindrini (v. Hertog Jan) van de familie Kooyman en werd tweede. Met zijn nieuwe troef Action Quality Lakei (v. Dylano) werd Leendert Veerman derde.

De ereklasse was van hoog niveau en werd gewonnen door Lambertus Huckriede met Renvyle Imondro (v. Cizandro) van Engelsman Frank Fitzpatrick, die zelf aanwezig was en de ereronde meereed. Met Dylano (v. Plain’s Liberator) van de combinatie DeGroot/Blackhorse BV werd Mark de Groot tweede en Leendert Veerman en AQ Amadeus (v. Saffraan) werd derde.

De damesklasse ging net als in De Bilt opnieuw naar de jonge Lieke Lueks met de KWPN-goedgekeurde hengst Neon GSM (v. Bocellies Matteo) van de gebroeders Seinen en haar vader Albert Lueks. Voor Grietje Naber met Heliotroop (v. Colonist), ook KWPN goedgekeurd, was het rode rozet en AQ Lakei werd opnieuw derde, nu in handen van Renate Veerman.

Leendert Veerman won de tweespan rubriek met AQ Amadeus en AQ Eribo (v. Manno) voor Martien Verboord met El Nino B (v. Atleet) en Jonkheer (v. Eebert) en Jan Jordans won de bijzonder fraaie wedstrijd voor Klavertje-3 rubriek met vijf mooie aanspanningen. Zijn Barend (v. Marvel), Haarman (v. Manno) en voorpaard King hadden even meer uitstraling dan Hercules (v. Atleet), Lorton (v. Hertog Jan) en Cilardo (v. Ulandro) van en met Etienne Raeven.

Foto & Tekst: Geert Bouius

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN