Nieuws «TERUG  

40ste Oranjeconcours De Bilt-Bilthoven levert Mark de Groot drie keer winst op. [1]

30-04-2023 |

Koningsdag betekende afgelopen donderdag ook de opening van het buitenseizoen voor de tuigpaarden van de VERT.

 

De dag startte met de lage limietklasse waarin Mark de Groot zijn eerste oranje rozet pakte. In de finale met vier deelnemers was de schimmel Nevaro (v. Idol) van Leo Wijkmans de beste. Achter sterk, voor een hoge knieactie, mooi in het front en een constante koers bracht hem de overwinning. Met Nobel (v, Jericho) van Egbert Kruiswijk werd Berry van de Genugten tweede en hield daarmee Henk van Voorst met de chique schimmel Chique (v. Idol) van de combinatie Van Voorst/Van Stam/Woning achter zich. Nico Calis werd keurig vierde met Robert H (v. onbekend) van G. Kat.

De tussenlimiet was er één met veel kwaliteit. Maar liefst zes paarden streden om de prijzen en het was opnieuw Mark de Groot die de concurrentie het nakijken gaf met de aangewezen hengst Latino (v. Dylano) van de combi Vink/Kruiswijk/De Groot. Latino liep een hele sterke wedstrijd zonder fouten. Hij bleef het front erop houden en straalde kracht uit. Jan Jordans had King (v. Fantijn) ook goed en de donkere vos kwam steeds beter in de wedstrijd. Dit werd beloond met de tweede plaats en dat ging ten kostte van Albert Lueks die met de goedgekeurde KWPN- hengst Neon GSM (v. Bocellies Matteo) zijn nationale debuut maakte. De bruine hengst liet een gedragen verrichting zien met een sterk achterbeen gebruik en een lang zweefmoment. Met de altijd actieve Roelofsen Horse Trucks Jefferson (v. Eebert) werd Derk Jan Mekkes vierde, Berry van de Genugten met Mareda (v. Idol) van Kruiswijk werd vijfde en met Jarana (v. Atleet) werd Nico Calis zesde.

Martien Verboord had Jonkheer (v. Eebert) in topvorm en won na overrijden met drie de hoge limietklasse. Looplust, front en veel afdruk in zijn bewegingen bracht de vos de overwinning. Ule Haarsma reed India (v. Cizandro) die sterke momenten had, naar plek twee en Mark de Groot werd nu derde met Idol (v. Manno).

In de ereklasse kwam Mark wel weer op kop. De groots optredende Dylano (v. Plain’s Liberator) van De Groot en Blackhorse BV schonk Mark zijn derde oranje rozet en hij kreeg ook de speciale wisselprijs van het Gemeentebestuur van De Bilt overhandigd door burgemeester Sjoerd Potters. Dit fraaie beeld is jaarlijks voor de winnaar van de “Koningsklasse” bij de tuigpaarden. Om plek twee werd fel gestreden door Martien Verboord met El Nino B (v. Atleet), Derk Jan Mekkes met RHT Bentley VDL (v. Larix) en Nico Calis met Emaire (v. Manno) van J. Kramer. Met mooie hoge front van Bentley imponeerde de jury het meest en dus werd Mekkes tweede voor Verboord en Calis.

 Vijf dames werden uitgenodigd voor de finale in de damesklasse. Lieke Lueks maakte haar debuut met Neon GSM voor de tweewielige dameskar en maakte dermate veel indruk dat zij het oranje rozet opgespeld kregen. De hengst maakte geen misse pas en ging rondom hoog van de vloer. Ook de extra prijs voor het schoonste geheel ging naar Lieke die daarmee in de voetsporen van haar moeder Fera trad, die zeven jaar geleden met Dit Ditisem (v. Roy M) ook een dubbelslag sloeg. Hanneke Mekkes klom met RHT Jaims H (v. Bentley VDL) van J. Hut van de derde naar de tweede plaats en Annemieke Calis klom van de vierde naar de derde met Emaire. Dit alles ging ten kostte van Ineke van der Meulen met India. Marlou Martens maakte ook haar debuut in de damesklasse met Atillos (v. Talos) van Jitse de Jong en Wilma Bosch en reed een hele constante koers. De vijfde plek deed geen recht aan de prestatie van Atillos.

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN