Nieuws «TERUG  

Lindrini opnieuw Topsportmerrie op Nationale Tuigpaarden Dag

24-08-2022 |

De 37ste editie van de Nationale Tuigpaarden Dag werd in Lunteren gehouden op het terrein van manege De Nieuwe Heuvel. Vanwege de “helmplicht” mogen de tuigpaardrijders niet meer op het KNHS-centrum in Ermelo rijden. Echter, gezien de hele entourage en de perfect georganiseerde dag in Lunteren hoeft men ook niet weer terug naar Ermelo. Er lag een schitterende wedstrijdbaan, fraai aangekleed en er was heel veel publiek.

 

Voor de aangespannen merries is de Finale der Nationale het hoogtepunt van de dag. Vanuit verschillende leeftijdsgroepen wordt er gestreden voor een plek in deze grote finale. De eerste twee mogen naar de finale en er kan nog een wildcard toegekend worden.

Vanuit de groep 4-jarige merries ging kampioen Niantha (v. Cizandro) van en gereden door Aris van Manen als eerste door en ook Henk Hammers met Nanita (v. Heliotroop) van vader en zoon Kamphorst ging mee. Uit de eerste groep 5-jarigen plaatsten kampioen Mureda (v. Unieko) van stal de Merksen, gereden door Harry van Middelaar, en Miss Colinde VS (v. Waterman) van Gijs ter Laak voor de finale. Miss Colinde werd gereden door Henk Hammers. De nummer drie uit deze groep, Hans Castelijns met Mirzela van Hapert (v. Cizandro) kreeg een wildcard en mocht ook door. In de tweede groep 5-jarigen spitste de strijd om het kampioenschap zich toe op twee schimmels van de KWPN-hengst Idol. Berry van de Genugten won deze tweestrijd met Mareda van Egbert Kruiswijk van Nico Calis jr. met Meiroos. Bij de 6- en 7-jarige merries werd Henk Hammers kampioen met Lindrini (v. Hertog Jan) van de familie Kooyman. Lubbert van Oene gaf goed partij met Kibora (v. Manno) van de familie Van Vemde en werd tweede. Met Funita (v. Manno) van de familie Van Wessel werd Henk Hammers ook kampioen bij de 8-jaar en oudere merries. Tweede werd hier Nico Calis sr. met Emaire (v. Manno) van Johan Kramer. Uit de groep kreeg Margot Bakx met Hannalina (v. Crescendo HBC) de laatste wildcard waarmee het aantal finalisten die gingen strijden op de titel Topsportmerrie 2022 en bijbehorende Greet Bergstra bokaal op twaalf. Een geweldige groep top merries!

Met de nodige gastrijders kwamen alle twaalf opdraven voor de finale. De jury selecteerde de zes besten eruit die vervolgens nogmaals afreden en van achtteren naar voren werden geplaatst. Lambertus Huckriede mocht als zesde opstellen met Funita, waarna het de beurt was aan Harry van Middelaar met de zwarte Mureda. Vierde werd Aris van Manen met Niantha en toen waren er nog drie die door gingen voor de podiumplaatsen. Het was spannend maar de deftige schimmel Mareda met Berry van de Genugten werd derde en pakte brons. Lindrini en Kibora gingen door voor goud en zilver. Lubbert van Oene had al een topjaar met Kibora die met veel afdruk en een mooi front rondging. Het werd nu zilver achter een ontketende Henk Hammers met Lindrini die bijzonder ruim in de voorhand was en het front er bovenop hield. Lindrini werd voor de tweede keer oprij Topsportmerrie en voor Henk was het de tiende keer dat hij een merrie naar deze titel reed en op de hoogste trede van het ereschavot mocht plaatsnemen. Een ongeëvenaard aantal!

Er waren meer hoogtepunten:

Fantijn (v. Patijn) van Lammert Tel en Linda Boelens werd Tuigpaarden van Jaar

Egbert en Els Kruiswijk werden Fokkers van het Jaar

Mark de Groot won voor de vierde keer de Manno trofee met Dylano (v. Plain’s Liberator)

Lambertus Huckriede en Renvyle Imondro (v. Cizandro) wonnen de Renovo schaal

Roy Brand won de Future Cup voor Young Riders met Jericho (v. Dylano)

Lieke Lueks werd met Ditisem (v. Roy M) kampioen bij de junioren

Jitse de Jong won met Juliesta (v. Manno) de rubriek voor de boerenwagen

Lambertus Huckriede won met Magnifiek (v. Idol) de derde wedstrijd van de Westfort hengstencompetitie.

 

Geert Bouius

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN