Nieuws «TERUG  

Jefferson verrast tijdens opening buitenseizoen in De Bilt

30-04-2022 |

Het Oranjeconcours van De Bilt is op Koningsdag traditioneel de opening van het buitenseizoen voor de tuigpaarden. Na twee jaar corona kon het gelukkig weer.

 

De dag ving aan met een lage limietklasse waarin twaalf deelnemers het tegen elkaar opnamen. Verrassende winnaar werd Derk Jan Mekkes met zijn nieuwe aanwinst Roelofsen Horse Trucks Jefferson (v. Eebert). Deze vos bles met vier hoge witte benen kennen we nog onder de naam Jidaperty van stal Haarsma. In De Bilt verbaasde hij vriend en vijand met zijn optreden waarbij de hals er boven opstond en hij een hoge en ruime voorhand liet zien. Marcel Ritsma werd tweede met de actievolle Mondiaal PSH (v. Icellie) van de familie Pos en met Latino (v. Dylano) werd Mark de Groot derde. Zeven paarden kregen een herkansing.

 

In handen van Robbie van Dijk won Macho (v. Indiana) van William Duffy de tussenlimiet. Tijdens hert overrijden met vier gaf de machtige hengst de concurrentie het nakijken met zijn krachtige achterbeen gebruik en hoge knieactie. Henk Hammers en Lindrini (v. Hertog Jan) van Kooyman werd tweede. De merrie begin sterk aan de wedstrijd maar kon dit niet vasthouden. Mark de Groot en Jericho (v. Dylano) van Egbert Kruiswijk werd derde voor Derk Jan Mekkes met RHT Jaims H (v. Bentley VDL).

 

Mark de Groot won wel de hoge limietklasse met Idol (v. Manno) van Blackhorse BV die ruim over de benen ging en een goede houding had. RHT Hugo (v. Patijn) is minder ruim maar heeft wel meer front en werd met Derk jan Mekkes tweede. De vrij en blij acterende Hannalina (v. Crescendo HBC) werd met Margot Bakx derde voor Marcel Ritsma met de heel sterk bewegende Jack Sparrow (v. Cizandro).

 

In de ereklasse waren Mark de Groot en Dylano (v. Plain’s Liberator) een klasse apart en wonnen terecht. De zwarte hengst maakte zich geweldig groot en zette de voorbenen hoog en ruim weg. Henk Hammers had Heliotroop (v. Colonist) van Harco en Grietje Naber ook hele best aan het lopen. De hengst maakte grote passen en keek er fier overheen. Derde overrijder was Martien Verboord met El Nino (v. Atleet), die ook best voor de dag kwam.

 

Heliotroop won wel de damesklasse in handen van Mieke ter Schure. Hij werd winnaar op basis van zijn krachtige bewegingen. Bentley VDL (v. Larix) met Hanneke Mekkes was chiquer in het front en had ook kunnen winnen. Het was jammer dat Jara (v. Cizandro) zo vaak uit balans is, anders is rijdster Annemieke Calis een serieuze kanshebber voor de overwinning

.

Derk Jan Mekkes had en topdag in De Bilt want met RHT Hugo en RHT Jefferson won hij eerst de tweespannen limietklasse en later met RHT Bentley VDL en RHT Jaims ook de tweespannen ereklasse. Beide spannen traden op als een éénheid. In de limietklasse werd Martien Verboord tweede met Jonkheer (v. Eebert) en El Nino, Jan Jordans derde met Haarman (v. Manno) en King (v. Fantijn) en Richard Hofstra werd vierde met Juliesta (v. Manno) en Judieni (v. Eebert) van E. van Loenen.

 

In de ereklasse werden Jack Daniels PSH (v. Manno) en Gerran PSH (v. Atleet) met Marcel Ritsma tweede voor Henk Hammers met Heliotroop en Julant (v. Fantijn). De spannen van Jochum Boonstra en jan Jordans volgden als vierde en vijfde.

De afsluitende tandemrubriek werd door Richard Hofstra gewonnen. Zijn bruinen Let’s Be (v. Atleet) en Any Time (v. Patijn) liepen heel goed voorwaarts in een rechte lijn en maakten geen fouten. Met het RHT Hugo in de stokken en RHT Jefferson voorop kon Derk Jan Mekkes als tweede opstellen en de als tandemrijders debuteren Davy Jordans werd keurig derde met Barend (v. Marvel) en Haarman

.

Geert Bouius

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN