Nieuws «TERUG  

MAREDA en NIBALI beste nieuwelingen op Noordelijke Tuigpaarden Dag Exloo

12-04-2022 |

Uit twee groepen nieuwelingen merries had de jury er zes geselecteerd voor de finale. Het waren alle zeer  talentvolle tuigpaarden en dat leverde een mooie strijd op.  De beste drie reden nogmaals over voor de winst en het was Berry van de Genugten met de machtige schimmel Mareda (Idol x Cizandro) van Egbert Kruiswijk uit Loenen aan de Vecht die uiteindelijk werd gekozen tot beste merrie nieuweling. MAREDA straalt kracht uit en klom er geweldig in en liet veel ruimte in de voorhand zien. De hals staat er bovenop en ze was heel contant in haar optreden. Mareda is gefokt door J. de Lange uit Aadorp.

Tweede werd Aris van Manen met zwartbruine NIANTHA (Cizandro x Larix) van fokker/eigenaar J.P.C. Ermens uit Oploo. Ook een zeer tuig typische merrie maar zij maakte in de finale net een foutje teveel. Derde werd Henk Hammers met Miss Colinde (Waterman x Marvel) van G.E.B. ter Laak uit Noordwijk. Deze zwarte merrie is gefokt door W.M. Veneklaas Slots uit Zeijerveld.

De andere finalisten waren Albert ten Berge met Nora-T  (Cizandro x Manno) van W. van Schadewijk, vierde,  Richard Hofstra met Nikita ( Eebert x Delviro) van de combinatie MTS De Jong/Bosch en Hofstra, vijfde,  en Lubbert van Oene met Aris van Manen zijn tweede ijzer in het vuur, Nanita (Heliotroop x Ditisem) van vader en zoon Kamphorst.  

 

Bij de hengsten en ruinen had Marcel Ritsma in de bruine hengst NIBALI (Icellie x Unieko) van Reinie Tewis de winnaar. De 6-jarige NIBALI is gefokt door mevrouw L. Postma-de Haan uit Kollumerpomp.

Zes paarden uit drie groepen haden zich gekwalificeerd voor de grote finale en vier kwamen er in de baan. De strijd spitste zich toe op Ritsma met NIBALI en Mark de Groot met de schimmelhengst Nevaro (Idol x Patijn) van Leo Wijkmans uit Elshout.

Ritsma en de Groot reden de allesbeslissende finale waarbij publiek enthousiast meeleefde. Nibali ging voor en achter bijzonder hoog van de vloer en zette de voorbenen ruim weg. Nevaro ging ook extra over de benen en ging soms iets te snel maar straalde ook kracht uit. De jury koos voor de ontketende NIBALI als beste nieuweling.

Met NOBEL (Jericho x Vaandrager) van fokker/eigenaar Egbert Kruiswijk werd Berry van de Genugten derde voor Lubbert van Oene met de KWPN goedgekeurde hengst Maximiano I&S (Baarzens’s Jagerszoon x Plain’s Liberator) van fokker/eigenaar Stefan Rozendaal.

Geert Bouius

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN