Nieuws «TERUG  

Meerspanspecialist Haarsma wint 11de Zilveren Waag

30-06-2018 |

Dokkum

Het vroege aanvangstijdstip van half negen deerde Icanita (v. Colinist) van Toon van Doorn zaterdag 23 juni absoluut niet. Harry van Middelaar debuteerde met de bruine merrie in nationale nieuwelingen competitie en pakte gelijk tien punten in de openingswedstrijd van het 79ste groot nationaal concours hippique van Dokkum. Ule Haarsma rijdt altijd goed in deze “elf steden” stad en won naast de meerspan competitie voor de elfde keer de permanente wisselprijs de Zilveren Waag.

 

Eigenlijk viel de kleine Icanita niet eens op in de eerste omloop maar gelukkig was de jury goed uitgeslapen en had goed gezien dat de kleine merrie een puike verrichting op de perfecte groene mat in het Tolhuispark van Dokkum legde. Icanita mocht als eerste weer opstellen en ging voorop de finale in. Ongedwongen, vrij en gemakkelijk bewegend stelde Harry van Middelaar dit fokproduct van Joop van Wessel uit Cunita (v. Stuurboord) voor. Het optreden is niet spectaculair maar wel met veel geheel vierkant, met afdruk en voldoende ruimte in de voorhand. De hals staat er mooi op en het hoofd is aansprekend. Vier nieuwelingen reden nogmaals af en het was Lambertus Huckriede met de zwarte Just Lucky (v. Wentworth Ebony) die het dichtst in de buurt van Icanita kwam. Lucky gaat in de voorhand hoger en ruimer maar gaf in de achterhand toe op de merrie en was soms iets scheef in de stelling. Leendert Veerman heeft in Equifirst Jannes (v. Manno) zeker een mooi en aansprekend tuigpaard dat in de finale moest toegeven op zijn beweging in de eerste omloop. Henk Hammers presenteerde Jakarta (v. Ditisem) van Adriaan Veerman die ook een heel natuurlijke manier van bewegen heeft en als enigste finalist zonder opzet wordt gereden. Deze zilver-appelkleurige vos ruin beschikt over veel zelfhouding en kan dat een hele wedstrijd volhouden. De vierde plek werd zeker niet overgewaardeerd in Dokkum. Jannes werd derde achter Just Lucky en de winst was nieuwkomer Icanita!

 

Van Middelaar nam in de ereklasse revanche met Brandy HBC (v. Uromast) op de nederlaag van een week eerder in Exloo. Opponent Dendrini (v. Manno) was er niet maar nu kwam de concurrentie van Lambertus Huckriede met Business (v. Vlasco), die scherp bewoog en hoog van de vloer ging. Waar Brandy er echt inklom en er hoog overheen kijkt vond de jury Business iets te machinaal en minder soepel bewegend. Leendert Veerman deed zeker mee met Equifirst Amadeus (v. Saffraan) en werd derde voor Erik van der Veen met de sterke Bastiaan (v. Saffraan). Bommelsteijn’s Hubert (v. Cizandro) won de grote limietklasse en damesklasse.

 

Zilveren Waag

In de meerspancompetitie kwamen deze keer vijf tandems in de baan. Ule Haarsma had een beetje gepuzzeld welke paarden hij zou gaan inzetten en kwam uit op Zavanno (v. Manno) als achterpaard en Elburg (v. Morocco Field Marshall) voorop. Met name Elburg moest even wennen aan de vrijheid als voorpaard maar eenmaal in balans was het een aansprekend langspan. In kleur en aftekeningen gelijk, dezelfde hals houding en goed bewegend was voor de jury aanleiding om Haarsma als winnaar aan te wijzen. Het tandem van Leendert Veerman liep het beste voorwaarts van allemaal met een deftige Emerson (v. Manno) als blikvanger voorop en Equifirst Eribo (v. Manno) in de stokken. Het kleurverschil tussen beide paarden en het mindere achterpaard bracht Veerman de tweede plaats voor Henk Hammers met Briljant (v. Larix) en Funita (v. Manno).  Hammers won met Funita en Heliotroop VDM (v. Colonist), beide van Jaap van der Meulen, de limietklasse tweespannen.

 

Ule Haarsma won met Celebration en Zavanno de ereklasse tweespannen en wint dat automatisch ook de Zilver Waag. Van deze waardevolle permanente wisselprijs heeft Haarsma er ondertussen al elf in de prijzenkast staan.

 

Geert Bouius

Sponsors 

 

 

het Showpaard

 

KWPN

Veenstra

KNHS