Nieuws «TERUG  

Hianca en Hubert winnen in Luttenberg

18-04-2016 | De Noordelijke Tuigpaardendag vierde gisteren in Luttenberg haar 25 jarig bestaan. De eerdere edities vonden plaats in Balkbrug. Na de 24ste editie stopte de organisatie van Balkbrug ermee maar KWPN Tuigpaarden regio Noord nam het stokje over en richtte onlangs Stichting Noordelijke Tuigpaardendag op. Het werd een bijzonder feestelijke 25ste editie met fraaie shows. Er was heel veel publiek en er waren beste nieuwelingen met pracht winnaars.

Uit drie groepen merrie-nieuwelingen werden er vier geselecteerd voor de finale, drie kwamen er terug. De beste werd de vierjarige stermerrie Hianca (Crescendo HBC x Wianca ster van Patijn, fokkers Gebr. Meems uit Assen) van Toon van Doorn. Hianca stond vorig jaar vijfde in de finale op de Nationale merriekeuring. Harry van Middelaar was de rijder. De sterk optredende vosmerrie drukt zich met veel veer en kracht van de vloer, treedt achter sterk onder, rijst in de voorhand en maakt zich heel deftig in het front.

Tweede werd de vierjarige keurmerrie Hulony-C (Cizandro x Tulony keur pref van Kolonel, fokker Hans Castelijns uit Hapert) van Brian Franken. De geweldig erover kijkende Hulony werd gereden door Henk Hammers die vorig jaar al een top IBOP van 85 punten met haar behaalde. Ze deed niet veel onder voor de winnares. Met heel veel lossigheid en souplesse toonde Hulony haar elegante en fraaie bewegingen. Haar optreden straalde voornaamheid uit.

Plaats drie ging ook naar een Cizandro-dochter. Dat was de vierjarige stermerrie Hirona (uit Virona ster van Waterman) van fokker Antoon Epskamp uit Hoevelaken die zijn fokproducten altijd zelf voorstelt. Hirona won onlangs in Houten, in Ambt Delden werd ze vierde en nu derde. Hirona was gisteren tijdens haar eerste optreden in Luttenberg heel best. De over veel volume en grote partijen beschikkende merrie klom er fraai in en keek groots de wereld in. In de finale werd ze wat druk en was ze wat minder vast. Ook uitgenodigd was de fijn showende vierjarige elitemerrie Heidelien (Cizandro x Udelien ster van Fabricius, fokker Gerrit Wijnne uit Nunspeet van Gebr. den Otter. Ze werd tweede in haar groep achter Hirona maar rijder Robbie van Dijk presenteerde haar niet in de finale.

Bij de hengsten en ruinen mochten er uit drie groepen zes terug komen, drie kregen er een herkansing. We hoorden al eerder van hem: Hubert. Hij won Ambt Delden. En ook nu was de vierjarige Hubert (Cizandro x Veldine keur pref van Manno, fokker Piet Lelieveld uit Leidschendam) van Jaap van der Meulen in handen van Lambertus Huckriede niet te kloppen. Inmiddels heet deze halfbroer van de KWPN hengst Eebert (v.Atleet) Bommelsteyn’s Hubert. De donkerbruine tweede bezichtigingshengst Hubert maakt veel progressie. Hij treedt al heel zelfverzekerd op, en het lijkt hem allemaal heel makkelijk af te gaan. Hij begon bij zijn eerste optreden al direct heel best. Heel veel front, helemaal door het lijf bewegend, achter sterk en voor heel hoog van de vloer. En dat foutloos van begin tot eind. Een pracht winnaar.

De vierjarige aangewezen Havenmeester (prok van Bakboord HBC x Cendrini ster prok van Vaandrager HBC) van f/g. Jan Poppen uit Vledder werd tweede in handen van Henk Hammers. De hele grote en gedragen bewegingen van Havenmeester maakten zeker veel indruk, hij ging ijzersterk over de benen. In het front mag hij meer terugkomen. Havenmeester nam vorig jaar deel aan het verrichtingsonderzoek maar haalde de eindstreep niet.

De vierjarige Huzaar (prok van Atleet x Seline preferent van Majesteit, fokker Tabe de Jong uit Hollum) van Wim Cazemier behaalde de derde plek. Rijder was Klaas Buist. Huzaar liet een rondom keurige en zeer aansprekende verrichting zien maar was iets korter van beweging dan zijn voorgangers.

Vierde werd Hielke (prok van Colonist x Ulaisy ster van Manno, fokker P. Rietberg uit Oldebroek) van Evert Ardesch. Harry van Middelaar reed de vierjarige Hielke die vorig jaar deelnam aan het verrichtingsonderzoek maar de eindstreep niet haalde. Omdat Harry nog een finalist had, werd Hielke in de finale gereden door Cynthia Ardesch. De donkerbruine Hielke beschikt over zeer veel actie en trek in de benen en neemt hele grote passen. Hij mag nog wat meer terug komen in het front.

Daarna volgde Suzan Bouwman met de vierjarige GSM Home Alone (Cizandro x Primone keur van Renovo) van f/g. Jan Thijs Seinen uit Punthorst. Suzan Bouwman showde deze opvallende verschijning die over een zeer chique front beschikt en er groots overkeek. De bewegingen waren lekker los en elegant maar nog niet helemaal vast. Suzan kon in de finale wel de keurig netjes bewegende Hunter (Unieko x Sirose keur van Majesteit) van fokker Lammert Altena uit Coevorden met Harry van Middelaar achter zich houden. In de eerste selectie wedstrijd stond Hunter eerste en GSM Home Alone tweede. Hunter werd zesde.

DB voor KWPN
Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN