Nieuws «TERUG  

Onana pakt in De Wijk ook eerste tien competitiepunten

23-05-2024 |

Op Landgoed Dickninge in De Wijk waren Pinstermaandag, naast de springruiters, ook de nationale tuigpaardenrijders met hun paarden te gast.

 

Onder prachtige weersomstandigheden was de eerste aangespannen rubriek er gelijk één van topkwaliteit met een aantal KWPN-goedgekeurde tuigpaardhengsten.

Vier van de acht deelnemers werden uitgenodigd voor de herkansing met Robbie van Dijk en Oberon (v. Icellie) van de gebroeders Van Manen en Jan Thijs voorop. De donkerbruine hengst trad zelfverzekerd op met een krachtig achterbeen gebruik en ruime voorhand. Ook halfbroer Olympus HS van Handelshuis Schuttert en gereden door Harry van Middelaar was in vorm en ging ook met veel afdruk door de baan. Deze hengst is daarbij heel luxe in het front. Piet Lijffijt deed met Orion (v. Idol) goed mee in dit geweld en mocht als derde mee nog voor Mark de Groot met de grote hengst Leffe Blond (v. Dylano) van Stoeterij Blackhorses BV. De verschillen tussen Oberon en Olympus waren niet heel groot, maar de winst ging naar Olympus. Orion was soms iets te gretig en werd derde voor de veel bodem pakkende Leffe Blond.

In de grote limiet liet de jury maar liefst zes combinaties overrijden. De winst ging gedecideerd naar Marcel Ritsma met over de baan zwierende Ilanda (v. Eebert) van de familie Pos. Tweede werd de sterke goedgekeurde hengst Latino (v. Dylano) van de combinatie Vink/Kruiswijk/De Groot en voorgesteld door Mark de Groot. Lieke Lueks moest een plekje toegeven met de krachtig bewegende Neon GSM (v. Bocellies Matteo), ook een goedgekeurde hengst van J.T. Seinen en A. Lueks. Met Montreal HBC (v. Idol) werd Derk Jan Mekkes vierde, gevolgd door Henk Hammers met Nikita (v. Eebert) van D. en H. Benschop en Grietje Naber met Julant (v. Fantijn).

De ereklasse kreeg nieuwe winnaar in Henk Hammers met LIndrini (v. Hertog Jan) van de familie Kooyman. De tweevoudig bruine topsportmerrie maakte lange passen met veel ruimte in de voorhand en verdrong hiermee Mark de Groot van de voorlopig eerste plaats met de zwarte hengst Dylano (v. Plain’s Liberator) van De Groot en Blackhorses BV, die met veel machtsvertoon werd gereden. Op de derde plek alweer een goedgekeurde hengst en wel Heliotroop (v. Colonist) die in dit prille seizoen al in topvorm is. Hij het neusje soms nog iets teveel in de wind maar over de benen was hij bijzonder sterk met eigenaar Grietje Naber aan de leidsels. Jan Jordans en King (v. Fantijn) bleven vierde.

Grietje en Heliotroop mochten later wel de ereronde van de damesklasse aanvoeren. Met het overrijden werd Henriette Kooyman met Lindrini geklopt en werd Hanneke Mekkes derde met Montreal HBC van Jan Schep.

Competities

Acht combinaties streden om de eerste competitiepunten in de eenspannen competitie en vijf mochten er naar de finale. Het was Mark de Groot met Idol zoon Onana van De Groot en Wouters die net als in Bennekom, de meeste indruk maakte en de eerste tien punten opeiste. Robbie van Dijk werd tweede met de deftig showende Petra-1-T (v. Eebert) van W. van Schadewijk en als derde mocht Manoek van Ewijk de grote Prins Hendrik BFT (v. Cizandro) van Brian Franken opstellen. Zij stegen twee plaatsen. Marcel Ritsma bleef vierde met goed vierkant bewegende Prins Jan, ook van Cizandro en in eigendom van R. en C. Mulder. Lubbert van Oene en Pirose V (v. Icellie) van Van Vemde moest een paar plekjes toegeven en eindigde als vijfde.

De tweespancompetitie startte met drie deelnemende spannen ook De Wijk. Het liep nog niet perfect allemaal, maar Leendert Veerman had toch wel een fraai geheel in de vossen Emerson (v. Manno) van Maatschap Alting en Action Quality Joker (v. Endre) van hemzelf. Zij wonnen voor Jan Jordans met Odan (v. Cizandro) en Mac Cloud (v. Dylano), tweede, en Marcel Ritsma met Lanto PSH (v. Delviro) en Mondiaal (v. Icellie) van Pos.

Derk Jan Mekkes deed hele beste zaken in de ereklasse tweespannen want na en voorlopige vierde plaats met Roelofsen Horse Trucks Jefferson (v. Eebert) en RHT Johnson (v. Manno) pakte hij toch de volle winst. Beide vossen waren een mooie eenheid in beweging en front. Martien Verboord had Jonkheer (v. Eebert) en El Nino B (v. Atleet) ook goed aan het lopen en werd tweede voor Leendert Veerman met AQ Eribo (v. Manno) en AQ Amadeus (v. Saffraan).  Met Luitenant (v. Fantijn) en Lord Liberty L (v. Fabuleus) bleef Niek Alting vierde.

Bij de Young Riders ging de zege naar Roy Brand met Oklahoma (v. Icellie) van stal Landzicht. Davy Jordans en Haarman (v. Manno) gaven goed partij en werden derde voor een nieuwe combinatie Dion ten Berge met Lendrini (v. Hertog Jan) van Alting/Bezemer-van Zijtveld. De stijlprijs ging naar Davy Jordans.

Het verslag van de tandemrubriek om de bronzen Bartje leest u in een apart item op deze site.

Geert Bouius.

 

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN