Nieuws «TERUG  

Stal Mekkes driemaal op kop op Oranjeconcours in De Bilt

05-05-2024 |

De Stichting Oranjeconcours De Bilt organiseerde op Koningsdag voor de 41ste keer haar Oranjeconcours en dat betekend voor veel rijders de start van een nieuwe buitenseizoen. Het terrein in het centrum van het dorp was iets verlengd en er stond weer veel publiek langs de kant.

 

 Mark de Groot uit Giessenburg won met de hengst Dylano (v. Plano’s Liberator) van mede-eigenaar Black Horse BV  voor de derde keer oprij de ereklasse, ook wel koningsklasse genoemd, en mocht de bijzondere wisselprijs van het Gemeentebestuur De Bilt  definitief mee naar huis nemen.

Jan Jordans debuteerde met King (v. Fantijn) in de ereklasse en maakte het Mark en Dylano nog best lastig. De sterk bewegende vos groeide tijdens het overrijden in de wedstrijd en werd steeds ruimer in de voorhand en toonde veel kracht in de achterhand. In de stelling was hij soms iets scheef. Daarentegen was Dylano groots in zijn hele doen en won toch wel terecht. Derde werd Nico Calis met de bruine Cizandro dochter Jara van Johan Kramer.

De Groot won ook de tussenlimietklasse met de fraai showende vos Nobel (v. Jericho) van Egbert Kruiswijk. Zonder overrijden werd Etienne Raeven tweede met Omar (v. Indiana) van Joop Witlox. Het witte rozet en daarmee de derde plek was voor Derk Jan Mekkes met Roelofsen Horse Trucks Johnson (v. Manno).

In de lage limietklasse waar deze Koningsdag mee werd begonnen, was het oranje rozet voor thuisrijder Piet Lijffijt met Orion (v. Idol). De hoog van de vloergaande bruine ruin is een super tuigpaard die over veel go beschikt. Met de hals erbovenop handhaafde Orion zich in de finale aan kop. Met Oklahoma (v. Icellie) gaf Mark de Groot de meeste concurrentie en eindigde als tweede voor Etienne Raeven met Lorton (v. Hertog Jan), derde, en Nico Calis jr. met Olivier (v. Image HBC).

Derk Jan Mekkes heeft sinds zes weken  Montreal HBC (v. Idol) van de HBC-stal van Jan Schep weer op stal en wist de grote limietklasse te winnen.  In een rechtstreeks duel met Mark de Groot en Jericho (v. Dylano) van Kruiswijk  trok de geheel op eigen benen lopende Montreal de winst naar zicht toe. De vos keek er hoog overheen en groeide in de wedstrijd met zijn hoge en ruim grijpende passen.

In handen van Hanneke Mekkes maakte Montreal  zijn debuut in de damesklasse  en werd opnieuw op kop geplaatst. Deborah Dat mocht Barend (v. Marvel) van Jan Jordans als tweede opstellen en won ook de extra prijs voor het schoonste geheel. Met El Nino B (v. Atleet) werd Marla van Ree derde.

Van de vijf tweespannen in de ereklasse streden de beste drie om goud, zilver en brons.  Het mooie en gelijk lopende span Cilardo (v. Ulandro) en Lorton met Etienne Raeven aan de leidsels bleef de meeste eenheid uitstralen en bleven eerste. De twee overgebleven spannen misten de eenheid van de winnaars. Derk Jan Mekkes  werd tweede met Roelofsen Horse Trucks Johnson en RHT Jefferson (v. Eebert) voor Martien Verboord  met Jonkheer (v. Eebert) en El Nino B.

Derde overwinning

De laatste ereronde van de dag was weer voor stal Mekkes met het tandem RHT Johnson en – Jefferson. Ondanks dat beide paarden niet helemaal recht achter elkaar liepen mocht Derk Jan Mekkes wel als eerste opstellen en pakte daarmee de derde overwinning van de dag voor stal Mekkes. Het tandem van Martien Verboord bestond uit Jonkheer en El Nino B die even moesten wennen aan het feit dat nu achter elkaar liepen maar werden steeds vaster in hun bewegingen en bleven mooi in een rechte lijn lopen. Het werd de tweede plek voor Jochum Boonstra met zijn nieuwe tandem Dondroniem (v. Uromast) en Endre (v. Marocco Field Marshall).

Geert Bouius

 

 

 

 

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN