Nieuws «TERUG  

Aris van Manen wint Twentse Tuigpaarden dag met mooie Parla Pardoux

14-04-2024 |

Manege De Hoffmeijer in Ambt Delden stond zaterdagmiddag en avond 6 april jl. weer bol van de aangespannen sport. De Twentse Tuigpaarden Dag kent een lange historie met naast de tuigpaarden ook Hackney’s, tuigpaarden Fries ras en niet te vergeten de Belgische trekpaarden. Het hoogtepunt vindt plaats aan het eind van de avond met de finale voor nieuwelinge tuigpaarden. Voor publiek en organisatie was het jammer dat maar drie van de zes geselecteerde finalisten terugkwamen, echter de spanning vergoedde veel met als prachtige winnaar de zwarte hengst Parla Pardoux (v. Dylano) van Aris van Manen.

 

De kwaliteit van de drie finalisten lag hoog en dat maakte het voor de jury lastig om een uitgesproken winnaar aan te wijzen. Lambertus Huckriede, die een thuiswedstrijd liep had de eerste groep nieuwelingen overtuigend gewonnen met zijn eigen gefokte 5-jarige merrie Otoos (v. Cizandro). Deze bruine ster- en voorlopig keur merrie trad vanachter goed onder het lichaam en ging hoog en ruim in de voorhand. In deze groep werd Aris van Manen tweede met 4-jarige Parla Pardoux. In de tweede groep was de winst voor Manoek van Ewijk met Prins Hendrik (v. Cizandro) van Brian Franken. De grote hengst keek er, net als in Houten, weer hoog overheen en ging goed over de benen. Opnieuw was er een twee plek voor Aris van Manen, nu met de donkerbruine Perle Vie, ook van Cizandro, en door hem zelf gefokt. Ook een voorlopige keurmerrie met een rijk front. Mark de Groot greep de winst in de derde groep met de actief en ruim bewegende Pipdrini (v. Hertog Jan). Deze merrie is ook voorlopig keur en in eigendom van A. Snellens uit Valkenswaard. Harm Jan Veenstra reed de Icellie dochter Popia naar plek drie. Alle groepswinnaars gingen sowieso naar de finale en daarna wees de jury ook alle tweede geplaatsen aan. Omdat Aris van Manen twee paarden voor de finale en er maar één kon starten, werd Robbie van Dijk met Petra-1-T (v. Eebert) van Wim van Schadewijk ook nog uitgenodigd.

De Groot, Veenstra en Van Dijk hielden hun paard op de wagen en dus ging de finale tussen Otoos, Parla Pardoux en Prins Hendrik. Drie hele talentvolle tuigpaarden in handen van rijders die alle drie de fijne kneepjes van het vak geleerd hebben bij wijlen Appie Miggelenbrink, een groot vakman, die trainer en rijder was van onder andere de preferente kampioen dekhengsten Waterman (v. Noran).

Prins Hendrik was nu iets minder goed aan de hand te rijden en liet daardoor een voorbeen te snel vallen. Hierdoor werd deze combinatie derde. Lambertus had Otoos weer goed aan het lopen, alleen was de merrie iets vlakker in haar bewegingen dan eerder op de dag. Toch droop het talent ervan af. Dat gold ook voor Parla Pardoux. Aris liet zijn zwarte er lekker inklimmen en werd gedurende de wedstijd steeds beter en ruimer. De verschillen waren bijzonder klein en dus geven details de doorslag en daardoor viel het kwartje de kant van Aris en Parla Pardoux op.

Bron: De Paardenkrant

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN