Nieuws «TERUG  

Schitterende kampioenen tijdens sfeervol CH Indoor Tolbert

28-09-2022 |

Wat een sfeer was er afgelopen zaterdag tijdens CH Indoor Tolbert in een bomvolle Hedde Jan Cazemier manege. Meteen al tijdens de eerste rubriek leefde het publiek geweldig mee. Dat enthousiasme werd gedurende de avond, en dan met name tijdens de vele kampioenschappen, alleen maar groter.

De Vereniging Eigenaren en Rijders Tuigpaarden sloot in Tolbert het seizoen 2022 af met een groot indoor concours waarbij ook de Hackney’s en Friezen te gast waren.

 

Eresjerpen voor Mareda, Nevaro, Macho, Luitenant, King en Magnifiek

Het kampioenschap bij de fokmerries ging naar de nog maar 5-jarige MAREDA (v. Idol) van Egbert en Els Kruiswijk in handen van Berry van der Genugten. Een geweldig seizoen dat begon met een een eresjerp als beste nieuweling bij de merries tijdens de Noordelijke Tuigpaardendag. Een hoogtepunt was ook de derde plek tijdens de Finale der Nationale op de Nationale Tuigpaardendag. De door J. de Lange uit Aadorp gefokte keurmerrie wist tijdens het overrijden haar vier directe concurrenten voor te blijven.

Vier van de zes deelnemers aan het kampioenschap vierjarigen kregen een uitnodiging om over te rijden. Opnieuw was het een nakomeling van Idol die kampioen werd, de aangewezen premiehengst NEVARO van Leo Wijkmans. Het fokprodukt van de familie Doornbos, al winnaar van de competitie Regio Midden, werd door Mark de Groot naar de overwinning gereden.

De strijd om het kampioenschap bij de vijfjarigen was zeer spannend. Ook hier kregen er vier van de zes deelnemers een uitnodiging voor het overrijden. De jury kwam er niet uit en de arbiter koos uiteindelijk voor de door Jacob Arends gefokte goedgekeurde KWPN-hengst MACHO (v. Indiana) van William Duffy met Robbie van Dijk. Vorig jaar was hij ook de kampioen van de vierjarigen. Voor Marcel Ritsma was de tweede plaats met Mondiaal PSH (v. Icellie) van de familie Pos.

Aan de indrukwekkende erelijst van de nog maar zesjarige LUITENANT (v. Fantijn) van en met Niek Alting, gefokt door mede-eigenaar Jan Ruinemans, werd opnieuw een kampioenschap toegevoegd. Het was de vijfde titel in 2020. Hij werd al kampioen dames en kampioen tweespannen Regio Noord en op nationaal niveau werd het kampioenschap klavertje drie en het kampioenschap randems behaald. Tijdens het overrijden wist hij de goedgekeurde KWPN-hengst Lanto HBC (v. Delviro HBC) met Harry van Middelaar voor te blijven.

De door de familie Boeve gefokte KING (v. Fantijn) debuteerde dit jaar op de concoursvelden in handen van Jan Jordans, en hoe! Hij deed zijn naam eer aan want hij was onoverwinnelijk in de éénspannen competitie. Daarnaast won hij ook de competitie tweespannen en maakte deel uit van het kampioensvierspan van Stal Jordans. In Tolbert moest hij tijdens het overrijden om de titel bij de zevenjarige strijden tegen halfzus Korose (v. Fantijn) die met Mart Helmus vorig jaar kampioen bij de zesjarigen werd.

Zoals verwacht ging het dak er af tijdens het kampioenschap dekhengsten. Zoals bij alle kampioenschappen werden de deelnemers met begeleidende speakerteksten individueel voorgesteld en eigenlijk iedere hengst kon toen al op veel enthousiasme van het publiek rekenen. Drie hengsten kregen een uitnodiging voor de finale; Magnifiek (v. Idol) met Lambertus Huckriede, Heliotroop VDM (v. Colonist) van Harco en Grietje Naber met Henk Hammers en Idol (v. Manno) van Black Horses met Mark de Groot. Oorverdovend was toen het applaus en gejoel voor deze drie. De jury was het eens over de winnaar, dat werd de door Henk Kruidhof gefokte MAGNIFIEK. Toen was de arbiter aan zet en die koos voor Idol waardoor Heliotroop VDM derde werd. 

 

Ode aan de juryleden

Lammert Tel, samen met Bea Dijk en Louwe Mulder organisator van dit evenement, benoemde tijdens zijn welkomstwoord met name de juryleden. In zijn ode aan de juryleden gaf hij aan hoe belangrijk maar ook hoe lastig en zwaar deze taak soms is. Dat het goed is om daar even bij stil te staan. Dat deed de organisatie door de juryleden van de avond per limousine binnen te rijden en de avond werd afgesloten met het kampioenschap tuigpaarden gereden door juryleden. Die uitdaging gingen Henk Fikse, Nancy Geerligs, Erik de Gooijer, Gerard Lokhorst Siebren Minkema, Henk Prins, Lammert Vinke en Joop van Wessel aan. Lammert Vinke had misschien wel het gunstigst geloot want hij kwam aan de start met de regerend kampioen ereklasse Renvyle Imondro (v. Cizandro) van Frank Fitzpatrick. Maar die gunstige loting schept ook verwachtingen. Lammert Vinke was daartegen bestand en reed als vanouds. Hij kon als laatste kampioen van een prachtige middag en avond worden gehuldigd.

 

Hackney’s en Friezen

Ook de Hackney’s en Friezen verreden diverse rubrieken in Tolbert met enkele kampioenschappen. Het kampioenschap ereklasse kleine maat was voor Ardingly’s Hot Chocolate (v. Eclipse Hurricane) van Gebroeders Rast met Anneke Borkent. Het kampioenschap ereklasse grote maat was voor Eclipse Grasshopper (v. Brookeborough  Flash Jack) van de familie Mom met Mark de Groot en de titel in de ereklasse bij de Friezen ging naar Tjitte VDK (v. Andries 415) met Jelle van der Kooi.

 

De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde tweede editie en is al weer bezig met die van 2023. Lammert Tel: ‘We zijn super tevreden! Er was veel meer publiek dan vorig jaar, ook de VIP-plaatsen waren al heel snel uitverkocht. We geloven echt in zo’n evenement aan het einde van het jaar en we willen en kunnen ons niet vergeleken met de UTV van weleer maar qua sfeer, beleving en het enorme enthousiasme van het publiek was wel als vanouds’.

 

Fotobijschriften:

Berry van der Genugten werd kampioen fokmerrie met Mareda (v. Idol) van Els en Egbert Kruiswijk.

(foto: Het Tuigpaard / The Dutch Harness Horse)

 

Na de Oregon Trofee, de winst in de Westfort Hengstencompetitie werd ook het kampioenschap dekhengsten een prooi voor Lambertus Huckriede met Magnifiek (v. Idol).

(foto: Het Tuigpaard / The Dutch Harness Horse)

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN