Nieuws «TERUG  

Super deftige Gorita  kampioen voor de boerenwagen

24-06-2018 |

Op de tweede editie van het nieuwe middag/avond concours van Exloo bij het Hippisch Centrum aldaar waren veel deelnemers en publiek op af gekomen. Voor de rijders van regio Noord was het een lange en drukke dag met als slotrubriek het kampioenschap tuigpaarden voor de boerenwagen. Het was Klaas Buist die onbedreigd het kampioenslint prolongeerde met de heel natuurlijke en hoog in het front lopende Gorita (v. Atleet). De grote vosmerrie show zich heel deftig en wist eerder op de middag ook al de wedstrijd voor fokmerries te winnen.

 

De charme van een wedstrijd met tuigpaarden voor de boerenwagen is er één om in stand te houden. Het is een prachtig schouwspel waar de folklore vanaf straalt en feitelijk de oorsprong is geweest van voorheen TAVENO, nu regio Noord.  Zeven aanspanningen kwamen de zandbaan in Exloo op en nadat de jury de stap had beoordeeld begon de wedstrijd. Het was gelijk al wel duidelijk dat Klaas Buist de grootste kanshebber voor de titel was. Zijn 7-jarige elite merrie Gorita is behept met zo’n verschrikkelijk mooie lange hals dat ze gemakkelijk bij “onze lieveheer op tafel kan kijken”. Haar front komt dichtbij perfectie en voeg daar haar aansprekende hoofd bij en je hebt een ideaal plaatje. Ook over de benen gaat Gorita meer dan gemiddeld en maakt geen fouten. Voor de wedstrijd liet de jury haar mee overrijden maar eigenlijk was het al een vervroegde ereronde. Het spontane en vrije optreden van Gorita leverde Klaas het tweede kampioenschap op rij op. Het jury commentaar over Gorita was kort maar heftig:” ze gaf een prachtige show!”  Gorita treedt hiermee in de voetsporen van haar moeder Worita, die in 2009 en 2012 kampioen voor de boerenwagen werd.

 Jan Rozeveld met Saterday (v. Private Dancer) en Marieke Scherphof met Vlam (v. Larix) waren de twee finalisten die streden om zilver en brons. De vosmerrie van Rozeveld loopt iets op de voorhand maar gaat wel met afdruk en tempo rond. Vlam maakt de passen meer af en is verhevener in het front. De jury was verdeeld en dus kwam de arbiter in beeld en die koos voor de meer gedragen manier bewegen van Vlam voor Saterday.

 

De plaatsing in de nieuwelingen competitie was wat de winnaar betreft niet te volgen. Harm Jan Veenstra werd na de eerste omloop terecht als eerste binnen geroepen met Joy (v. Eebert) van Johan Smink, maar tijdens het overrijden kreeg hij de bruine merrie niet meer aan de gang. Dat de jury dit ontgaan is,  kon bijna niet, toch wezen ze Joy als winnaar aan. Onvoorstelbaar en een regelrechte aanfluiting! Niemand in en rondom de baan begreep er iets van en ook Veenstra besefte dat hij de 10 punten kadoo had gekregen. Vijf paarden reden af voor de finale waarin Grietje Nader- Dijks met Hunita (v. Manno) de meest constante verrichting gaf. Niet spectaculair maar wel heel ongedwongen met ook een mooi front erop. Als iemand moest winnen in Exloo was het deze combinatie. Het werd de tweede plaats met Susan Bouwman daar vlak achter met Jongleur GSM (v. Atleet) van J.T. Seinen. Henk Minkema klom een plekje met Jennytou (v. Delviro HBC) en werd vierde voor Nico Calis jr. met de grote ruim bewegende Jarana (v. Atleet), die voor het eerst van zich deed spreken in de kopgroep.  

 

In de hoge limiet klasse kwam Veenstra wel terecht op kop met een lang zweefmoment showende Inanda (v. Patijn) van Willem Clevering. In de overige rubrieken werden de kopplaatsen verdeeld onder de paarden van stal Alting en stal Tel/Boelens. Icoon (2x), Emerson, Fantijn (2x) en El Nino en Celony waren goed voor oranje.

 

Geert Bouius

Sponsors 

 

 

het Showpaard

 

KWPN

Veenstra

KNHS