Nieuws «TERUG  

Zevende kampioenstitel voor Emerson in Hoogland

21-09-2018 |

Het laatste grote buiten concours van dit seizoen was zaterdag 15 september tijdens de feestweek van Hoogland met wedstrijden voor zowel de regionale- als nationale tuigpaardrijders. De laatste drie kampioenschappen werden afgewerkt als ook de finale van de tweespancompetitie. Toon van Doorn werd opnieuw Nederlands kampioen voor de oogstwagen met Hianca (v. Crescendo) en Iris Lonka (v. Eebert). Manon Veerman schreef niet alleen geschiedenis door zelf vier keer in één seizoen kampioen te worden, voor haar paard Emerson (v. Manno) van maatschap Alting was het zadelkampioenschap zijn zevende.

 

Hoeveel titels kun je winnen in één seizoen? Emerson pakte zijn zevende onder het zadel met Manon Veerman als ruiter. In dit VTN-kampioenschap kwamen elf combinaties met alleen maar amazones aan de start en maakten er een prachtige wedstrijd van. De kopgroep die de finale reed bestond uit Gerbrich Elgersma op Emaire (v. Manno) van Kramer, Manon op Emerson, Debbie Boogerd op Diesel (v. Unieko) van Egbert Kruiswijk en Manoek van Ewijk op Helandro B (v. Cizandro) van Cor van Dijk. Vier paarden die die allemaal konden winnen en elkaar goed partij gaven. Debbie kreeg Diesel wat lastig in balans en verspeelde daarmee haar kansen op de titel en werd uiteindelijk vierde. Gerbrich debuteerde op Emaire en liet haar geweldig hoog en ruim showen. Helandro ging ook mooi vanuit een zakkende achterhand en liet veel zweefmoment zien onder Manoek. De deftige Emerson deed er nog even een schepje bovenop en ging met veel afdruk rond en komt daarbij geweldig terug in het front. Voor de jury gaf dit machtige front de doorslag en dus werd Manon Veerman kampioen. Helandro werd reserve kampioen en Emaire volgde op de derde plaats.

Henk Hammers heeft met de goedgekeurde KWPN-dekhengst Heliotroop VDM (v. Colonist) en elite sport merrie Funita (v. Manno) een span voor de toekomst. Bij de paarden zijn van Jaap van der Meulen uit Broek en gefokt door Joop van Wessel uit de ster preferente Prok merrie Wunita (v. Reflex M). Begin dit jaar zette Henk broer en halfzus naast elkaar en eigenlijk liep het vanaf de eerste meters als de welbekende trein. In De Bilt maakten ze veel indruk door hun eenheid in kleur, beweging en front. De laatste twee wedstrijden hadden ze wat meer moeite met de hals hoofd houding maar tijdens het overrijden in de finale herpakten beide donkere vossen zich en wonnen de wedstrijd en daarmee ook het eindklassement met dertig punten. Ule Haarsma heeft ook zeker een talentvol span in Imposant (v. Eebert) en Gardania HBC (v. Victory), maar liepen nu iets uit elkaar en kwamen daardoor net te kort voor de overwinning. Ze werden ook tweede in de competitie met achtentwintig punten. Rony Beuving rijdt dit seizoen naast regionaal ook nationaal en had met zijn span Isabelle Teusje (v. Waldemar) en Inara (v. Colinist) een paar keer meegedaan in de limietklasse en bleek onbedoeld voldoende wedstrijden te hebben gelopen, om mee te delen in het prijzengeld van deze door de Haarsma Groep uit Tjerkwerd gesponsorde competitie.  Ze werden verrassende derde!

Voor het kampioenschap tweespannen voor de oogstwagen hadden zich drie deelnemers ingeschreven en kon in één keer beslist worden. Het was opnieuw Toon van Doorn met zijn vossen Hianca (v. Crescendo HBC) en Iris Lonka (v. Eebert) die gehuldigd werden, maar dit had net zo goed Bud de Gooyer kunnen zijn met zijn bruine krachtpatsers en Manno zonen, Alwin en Zyon. Deze liepen het meest constant voor de zware ratelende oogstwagen. Bud kreeg wel de originaliteitsprijs. Gerard Horst werd derde met Diariska (v. Tendens HBC) en Kasper (v. Fantijn).

Geert Bouius

 

 

Sponsors 

 

 

het Showpaard

 

KWPN

Veenstra

KNHS