Nieuws «TERUG  

Gerran loopt makkelijk naar titel grote limiet, Jirzela wint competitie

31-08-2018 |

De Fok- en concours dag Zwaluwenburg in Oldebroek was zaterdag 25 augustus het decor van het kampioenschap grote limietklasse van de regio’s Midden Zuid en West en van het Nederlands kampioenschap tuigpaarden voor de dresseerkar. Wim Jansen met Gerran (v. Atleet) en Toon van Doorn met Icanita (v. Colonist) werden hiervoor gehuldigd. De jonge competitiepaarden van regio Midden streden in een spannende finale om de eindoverwinning waarin pech bij de naaste concurrent Etienne Raeven uiteindelijk gemakkelijk de winst opleverde.

 

Raeven stond met zijn Jirzela-C (v. Plain’s Liberator) voorafgaand aan deze laatste wedstrijd gedeeld eerste met Marcel Ritsma en Jack Daniels PSH (v. Manno) van C. Pos. Ook Harry van Middelaar was één punt achterstand nog in de race voor de eindoverwinning met Jonas GSM (v. Unieko) van J.T. Seinen. De vijf besten reden na de eerste omloop nogmaals af voor de wedstrijd. Als voorlopige eerste reed Ritsma voorop maar zijn paard verloor gelijk een ijzer waardoor hij uit de strijd was en de competitie had verloren! Raeven zag zijn kansen stijgen en liet zijn bruine merrie extra showen waarmee hij van de vijfde plaats opklom naar de eerste en zo niet alleen de dag prijs pakte maar ook de eindoverwinning in de competitie. MIchel Verwoolde met Jarlina (v. Cizandro) van Anton Kogelman gaf veel tegenstand en ook Van Middelaar met Jonas GSM  gaf goed partij. De jury was verdeeld over beide paarden en daarom plaatste de arbiter Jarlina boven Jonas. Met Intens (v. Urgent) werd Freek Saris vierde. In het eindklassement werd Ritsma toch nog tweede voor Van Middelaar, Huckriede en Verwoolde.

Aan het grote limiet klasse kampioenschap deden elf paarden mee en werd de kopgroep gevormd door vijf die de finale reden. Met Gerran van de combinatie Jansen/Oosterlaar was Wim Jansen dit jaar al behoorlijk succesvol en behaalde meerdere overwinningen. Ook nu werd hij als eerste binnengeroepen en nam het in de finale op tegen Cor van Dijk met Helandro B (v. Cizandro), broer Robbie van Dijk met Ilando (v. Eebert) van Henny van Manen en Viggon van Beest, Wim van Duinen met Hebulanos (v. Cizandro) en westelijk rijder Hans Robben met Flexibel (v. Artiflex). Gerran loopt heel vrij en blij zijn wedstrijden en maakt geen fouten, Helandro loopt met krachtige lange passen en Ilanda gaat sterk over de benen maar klimt er niet echt in. Hebulanos is luxe en gaat ruim over de benen maar is iets scheef in de stelling en Flexibel gaat met voldoende afdruk over de benen en maakte ook geen fouten. Gerran bleef eerste en werd kampioen. De voorlopige opstelling werd ook de definitieve. Voor de jury bestond er eigenlijk geen discussie over Gerran:” hij was de afgetekende winnaar, loopt ongedwongen en was foutloos. Het totale beeld blijft mooi evenals de show die hij geeft. Het paard straalt plezier en blijheid uit.”

Toon van Doorn uit Soest is een liefhebber van traditionele aanspanningen en de dresseerkar is daar één van. Vorig jaar werd hij ook al kampioen en dit jaar ging hij in de herhaling met nu zijn talentvolle Icanita (v. Colonist) die geheel vierkant en met een mooi front onbedreigd kampioen werd. Met Eejay’s A (v. Manno) werd Brian Franken tweede en voor Wilbert van Lente met Benita (v. Larix) van Bonestroo was het brons. Van Doorn had een beste dag in Oldebroek want eerder had zijn elite merrie ook al de limietklasse gewonnen in handen van Harry van Middelaar en zelf won hij nog de wedstrijd tweespannen voor de oogstwagen met Iris Lonka (v. Eebert) en Hianca (v. Crescendo).

Geert Bouius

Sponsors 

 

 

het Showpaard

 

KWPN

Veenstra

KNHS