Nieuws «TERUG  

DENDRINI Topsportmerrie 2018

19-08-2018 |

 

“Dendrini was vandaag niet te kloppen” was het commentaar van jury lid Henk van Dieren op de zege van de tienjarige merrie in de strijd om de Greet Bergstra bokaal op 34ste Nationale Tuigpaarden Dag in Ermelo. In de groepsfase van de zeven jaar en oudere merrie had ze al aangeven in topvorm te verkeren door daar de Topsportmerrie van vorig jaar, Gardenia HBC (v. Victory) het nakijken te geven. De tact, regelmaat en balans waarmee de keur sportmerrie Dendrini van fokkers en eigenaren Michael en Henriette Kooyman uit Arkel de Finale der Nationale naar haar hand zette was groots. Vanuit een bijzonder sterke achterhand ging ze voor hoog en ruim met een lang zweefmoment. Het front erop, de oortjes naar voren, de blijheid straalde ervan af en dat alles in handen van vakman Henk Hammers. Henk stond al 17 keer eerder op het ereschavot in Ermelo, waarvan 7 keer op de hoogste trede. Laatste keer was in 2010 met Taunita (v. Manno) van Joop van Wessel.

 

Hammers had zich met vier paarden gekwalificeerd voor de grote finale en kon koos er zelf voor om Dendrini te rijden. De vierjarige Johannalina (v. Cizandro) van Henk Minkema bleef op de wagen, de zevenjarige Giantha (v. Atleet) van Wout Liezen werd door Mieke ter Schure gereden en de achtjarige elite sportmerrie Funita (v. Manno) van Jaap van der Meulen had hij uitbesteed aan Lambertus Huckriede, die de donkere vos heel scherp voorstelde en uiteindelijk als tweede eindigde.

 

Van de twaalf geselecteerde paarden, waarvan twee met een wildcard, kwamen er tien terug in de prachtige arena op het KWPN-centrum in Ermelo. Stuk voor stuk hele beste merries die er samen een schitterende apotheose van maakten. Het jury drietal, de drie D’s, zoals speaker Johan Wilmink Henk van Dieren en de broers Wiebo en Albert van Dijk noemde, zocht de vijf allerbesten eruit waarna de super finale aanving met een plaatsing van achter naar voren.  Met de veel bodem pakkende Disaronno (v. Victory) van A. de Leeuw mocht Lubbert van Oene als vijfde opstellen. Hierna moest de arbiter de nummers vier en drie aanwijzen en die verkoos Harry van Middelaar met de winnaar van 2017, Gardenia HBC van de HBC-stal als derde zodat Anton Kogelman met India (v. Cizandro) vierde werd. De schimmel Gardenia was niet helemaal gelijk in de voorhand maar blijft een geweldig optredende merrie. De grote India spreekt enorm aan vanwege zijn zelfhouding maar maakte iets te veel foutjes nog. Dan Funita! Gastrijder Lambertus Huckriede haalde alles uit de edele merrie die van voren heel rijk is en achter net tekortkwam voor de winst want die was onbetwist voor Henk Hammers met de ongenaakbare Dendrini!

 

Geert Bouius

Sponsors 

 

 

het Showpaard

 

KWPN

Veenstra

KNHS