Nieuws «TERUG  

Dendrini schrijft geschiedenis met winst  in nationale ereklasse

24-06-2018 |

Exloo

Waar vorig jaar alleen de regionale tuigpaarden in Exloo acte de presence gaven had de organisatie onder leiding van Henk Scherphof dit jaar genoeg sponsorgeld opgehaald om ook de nationale rijders  naar Exloo te lokken. Bijna de hele top was er en bracht mooie sport mee. Absoluut hoogtepunt was de overwinning van Henk Hammers met Dendrini (v. Manno)  van de familie Kooyman in de ereklasse.

Tot aan de wedstrijd in Exloo waren alle wedstrijden dit seizoen in de ereklasse gewonnen door Harry van Middelaar met Brandy HBC (v. Uromast). Ook een minder optreden van de zwarte ruin werd vaak beloont met oranje vanwege zijn machtige front. Ook nu begon Brandy goed aan de wedstrijd en mocht als voorlopige eerste weer opstellen voor Hammers met Dendrini en Leendert Veerman met Equifirst Amadeus (v. Saffraan). Dendrini kwam geweldig binnen met een hoog en ruim voorbeen gebruik en nog krachtiger achterbeen. Ook Amadeus voelde zich helemaal thuis op de eb en vloed zandbodem  van het Hippisch Centrum Exloo en ging geheel vierkant en met een lang zweefmoment rond. Deze drie toppaarden gingen uitmaken wie zou winnen en dat leverde een sensationele ontknoping op, want het jurytweetal Harry de Jong en Johan Hamminga was van mening dat Dendrini moest winnen en dat gebeurde dan ook. Hammers was enigszins verbaasd maar dat sloeg snel om in blijdschap. Brandy moest genoegen nemen met de tweede plaats die ook heel gemakkelijk naar Amadeus had kunnen gaan. De hegemonie van Brandy was gebroken en nog wel door een merrie! Hoelang is het wel niet geleden dat de ereklasse gewonnen werd door een merrie? In de jaren 80 lukte dit Jan Schep met Nuwalda (v. Ziezoo) nog weleens.

In de toelichting prees de jury de luchtige presentatie van Dendrini:” de merrie liep zo los door haar lichaam, ging voor heel ruim en bracht de achterhand krachtig onder het lichaam. En alles zonder opzet. Natuurlijk kan ze niet op tegen het front van Brandy, maar dat werd vandaag meer dan goed gecompenseerd door haar sterke benenwerk. Brandy zakte tijdens het overrijden wat af, bleef voor te vlak en kwam niet gemakkelijk meer door de wendingen. De manier van bewegen van Amadeus doet dan toch minder ontspannen aan en daarom werd hij derde.”  Met de winst van Dendrini is de vanzelfsprekendheid van winnen in de ereklasse verdwenen.

Hammers won ook de generale voor de strijd om de Zilveren Waag aankomende zaterdag in Dokkum. Zijn tweespan Heliotroop VDM (v. Ditisem) en Funita (v. Manno) van Jaap van der Meulen won de ereklasse tweespannen. Eerder had Funita de grote limietklasse ook al op haar naam geschreven. In de lage limiet was Klaas Buist spekkoper met de goedgekeurde dekhengst Indiana (v. Colonist) en Renate Veerman won met Equifirst Eribo (v. Manno) de damesklasse.

 

Geert Bouius

 

Sponsors 

 

 

het Showpaard

 

KWPN

Veenstra

KNHS