Nieuws «TERUG  

Leendert Veerman kampioen klavertje-3 met nieuw trio tuigpaarden in De Wijk

28-05-2018 |

Tijdens het Pinksterweekend staat De Wijk bol van de paardenport. Drie dagen pony’s en paarden op landgoed Dickninge met op de maandag ook de tuigpaarden erbij. Dit jaar waren de nationale rijders weer te gast en dat leverde absolute topsport op.  CH De Wijk had tevens de primeur voor de nieuwe meerspan competitie met zes Klavertje-3 aanspanningen die tegelijk streden om het VTN kampioenschap. Leendert Veerman uit Wittelte moest op het laatste moment twee ervaren paarden vervangen en spande Emerson (v. Manno) en Icoon (v. Colonist) van Maatschap Alting bij de geroutineerde Equifirst Eribo (v. Manno) en dit nieuwe trio liep regelrecht naar de titel.

 

De jury vond de paarden van Veerman met veel allure en uitstraling lopen. Tweede werd Derk Jan Mekkes met de ook heel constant bewegende PrimeVal Varanno (v. Manno), PrimeVal Wizzkid’s Gonda (v. Patijn) en PrimeVal Bentley VDL (v. Larix). Dit drietal had minder uitstraling dan de winnaars. Henk Hammers had Dendrini (v. Manno), Briljant (v. Larix) en Funita (v. Manno) bij elkaar gezet en werd keurig derde. De meerspannen van Jan Jordans, Ule Haarsma en Nico Calis volgden in deze volgorde. Met zijn overwinning pakte Veerman gelijk 30 punten in de door Anemone Horse Truck gesponsorde meerspan competitie.

 

Na een aantal indoor – en oefenwedstrijden voor de nieuwelingen tuigpaarden ging het in De Wijk om de eerste competitiepunten. Acht jonge paarden gingen de strijd met elkaar aan en na de eerste omloop werd de helft geselecteerd voor de finale. Robbie van Dijk heeft in de bruine Jack Sparrow (v. Cizandro) van Jan van Manen een heel deftig paard dat de hals er boven op heeft staan. De jury zag in Jack Sparrow de winnaar vanwege zijn natuurlijke aanleg en uitstraling. “Hij rijst in de voorhand, heeft een geweldig front en ging keurig over de benen”.  Met de goedgekeurde hengst Innovatief (v. Zepplin) gaf Mark de Groot partij maar de hengst begon iets onstuimig en miste kracht in de achterhand. Lambertus Huckriede waardeerde zich met Just Lucky (v. Wentworth Ebony) op tijdens het overrijden en klom naar de derde plaats. Lucky heeft veel actie in de benen maar was iets te hackney-achtig in de ogen van het jurykorps. Voor Equifirst Jannes (v. Manno) met Leendert Veerman duurde de wedstrijd te lang en werd vierde.

 

Van Dijk had meer succes in het zonnige De Wijk. Hij won met Eebert (v. Atleet) van de gebroeders Van Manen opnieuw de grote limietklasse, waarin de meeste concurrentie kwam van Mark de Groot met Dylano (v. Plain’s Liberator).

 

Ook de tweespanen limietklasse kenden hun eerste competitiewedstrijd in De Wijk en dit werd een spannende aangelegenheid, omdat de arbiter een beslissing moest forceren. De spannen van Henk Hammers en Freek Saris deden echt niet veel voor elkaar onder en dus was de jury verdeeld. Funita en Heliotroop VDM (v. Colonist), beide van Jaap van der Meulen, waren iets rijker in het front dan Anton (v. Sire) en Heraut (v. Bentley VDL) en werden daardoor winnaar. Ule Haarsma won zonder overrijden de ereklasse tweespannen met Celebration (v. Manno) en Zavanno (v. Manno) voor Veerman met Equifirst Eribo en Equifirst Zilver. De dag begon met een overwinning in de kleine limietklasse voor Harry van Middelaar met Heideroos (v. Cizandro) van Wout Liezen. Een hele beste Heliotroop VDM werd met Henk Hammers tweede voor Mark de Groot met Idol. Van Middelaar won ook de ereklasse met Brandy (v. Uromast), echter Cizandro (v. Waldemar) zat hem dicht op de hielen in handen van Robbie van Dijk. Anneke Huckriede blijft damesklasse domineren met Bommelsteyn’s Hubert (v. Cizandro).

 

Krachtpatser

De derde competitie wedstrijd in De Wijk was die voor de Young Riders. Maar liefst negen jonge rijders kwamen aan de start en na een finale met vijf was het Judy Leeuwis met krachtpatser Zuidwester (v. Stuurboord) van stal Landzicht die de ereronde kon aanvoeren. Stijlprijs winnares Manon Veerman had Gentleman (v. Saffraan) ook heel best en werd tweede voor Kevin Huckriede met ECW Imondro (v. Cizandro). Vierde werd Mieke ter Schure met Giantha (v. Atleet) van Wout Liezen en Kirsten Bijlsma werd vijfde met Ule Haarsma’s Imposant (v.Eebert).

 

Geert Bouius

 

Sponsors 

 

 

het Showpaard

 

KWPN

Veenstra

KNHS