Nieuws «TERUG  

Marcel Ritsma wint na Houten ook nieuwelingenklasse in Ambt Delden

30-04-2018 |

Vijf dagen nadat Marcel Ritsma op Paasmaandag in Houten de nieuwelingenklasse won met Jaguar (v. Eebert) pakte hij op de zaterdagavond van 7 april opnieuw de winst tijdens de Twentse Tuigpaarden Dag. In manege De Hoffmeijer van Ambt Delden trok Ritsma aan het langste eind met nieuweling Jack Daniels RSH (v. Manno) van   C. Pos uit Ankeveen. Een ontketende Bommelsteyn’s Hubert (v. Cizandro) werd met de Rising Star van de avond.

 

Van de veertien nieuwelingen die in Ambt Delden voor het voetlicht traden selecteerde de jury er zeven voor de grote finale aan het eind van de avond. Het jurydrietal dat de jonge talenten beoordeelde bestond uit de heren Marcel Leusink, Jan Rozeveld en mevrouw Irica Noorderijk- Wijnne. Zij zagen uiteindelijk zes finalisten strijden om de hoogst eer. Leendert Veerman met Equifirst Jannes (v. Manno) won de eerste groep en mocht samen met Robbie van Dijk en Jasper (v. Cizandro) van de gebroeders Van Manen naar de finale. Uit groep twee mocht winnaar Harm Jan Veenstra met NTD kampioene Joy (v. Eebert) van Johan Smink mee en ook de nummers twee en drie, Michel Verwoolde met Jarlina (v. Cizandro) van Anton Kogelman en Harry van Middelaar met Jennytou (v. Delviro) van Henk Minkema, gingen mee. Marcel Ritsma met Jack Daniels en Harry van Middelaar met Jonas GSM (v. Unieko) van J.T. Seinen plaatsen zich via de derde groep voor de eindstrijd. Harry koos ervoor Jonas GSM te starten en werd uiteindelijk vijfde.

 

Natuurlijke aanleg

Na een eerste omloop werden de drie besten in willekeurige volgorde binnengeroepen voor een allesbeslissende eindstrijd: Jack Daniels RSH, Jasper en Equifirst Jannes. Op de vierde plaats eindigde Joy, die heel sterk over de benen ging, maar iets oprichting mistte. Jonas heeft de hals er mooi opstaan, echter was zo nu en dan wat scheef in de stelling. Jarlina liet een hele gedragen show zien en leek het meeste kruit al in de voorronde verschoten te hebben. Ze werd nu zesde maar is zeker talentvol. De drie besten reden nogmaals af en het was de gemakkelijk lopende Jannes die als eerste weer op mocht en dus derde werd. Deze voshengst ging iets te diep in het front en bleef daardoor te vlak in de voorhand. Jasper maakte zich heel deftig met zijn rijke front en liet ook een goede actie zien. Nog meer actie legde Jack Daniels op de mat. Hij werd iets rustiger voorgesteld dan in de groepsfase en dat kwam het algehele beeld ten goede. Meer front en een nog hoger en ruimer voorbeengebruik maakte hem de beste nieuweling in het Twentse land.

 

Rising Stars

Vanuit drie limietklassen plaatsen de beste twee zich voor een finale welke onder de naam The Rising Stars werd verreden. Een soort grote prijs maar dan voor jonge talenten die al één of twee jaar meelopen. De vijf finalisten maakten er een mooie show van die werd gewonnen door de onlangs goedgekeurde KWPN hengst Bommelstyn’s Hubert van Jaap van der Meulen. Lambertus Huckriede is de vaste rijder van de bruine hengst en liet hem groots showen en won de wedstrijd. Toch kreeg hij het niet cadeau! De frank en vrij bewegende India, ook van Cizandro, van en met Anton Kogelman zat Hubert dicht op de hielen vond de jury, mede vanwege zijn zeer rijke front. De vos kijkt de hele wereld over, maar deed dat soms iets teveel met de neus in de wind. Derde werd Alfons Engbers met alweer een nakomeling van Cizandro, ECW Imondro.

Dekhengst Cizandro (v. Waldemar) was er zelf ook en won overtuigende de ereklasse met Robbie van Dijk voor John Donck met Zilver D (v. Ganges).             

 

De zadelrubriek was de grootste van de avond en werd gewonnen door Evelien Corbeek op haar grote Manno zoon Only The Loney met Zilver D gereden door Stephanie Hoekert als goede tweede. Zilver D pakte wel de winst in de damesklasse met Ada Donck aan de leidsels, nu werd Evelien tweede. Deze succesvolle tuigpaardavond begon voor de familie Donck overigens met een hele mooie overwinning van zoon Dorian in de jeugdrubriek, waarin hij onder begeleiding van vader John nieuwe aankoop Fontana D (v. Waterman) perfect voorstelde.

 

Geert Bouius

 

Sponsors 

 

 

het Showpaard

 

KWPN

Veenstra

KNHS