Nieuws «TERUG  

Noordelijke tuigpaardrijders sluiten seizoen mooi af in Norg

08-09-2017 | Norg
Het regionaal tuigpaarden concours in de Brinkhofweide in hartje Norg geldt als afsluiting van seizoen voor de tuigpaardrijders van regio Noord. Onder prachtige weersomstandigheden kreeg het in grote getale aanwezige publiek een aantal mooie rubrieken voorgeschoteld waarbij een aantal rijders een dubbele overwinning haalde. Tevens reed rijders van het eerste uur Jan van der Vegt uit Nijeveen zijn laatste wedstijd.
Om 13.00 uur ging het programma van start met de kleine limietklasse waarin Klaas Buist de koppositie in nam met de hengst Iowa (v. Colonist). Met een hoge actie en de hals er mooi op hield hij Gentenaar (v. Bakboord) in handen van Gerard van der Meulen achter zich en werd Erik van der Veen derde met Haito (v. Atleet) van Anne de Jonge. Haito is niet de makkelijkste, maar Erik, die hem voor het eerst reed, kon de vos goed bij zich houden, zodat hij mooi in balans bleef. In de grote limiet kwam Albert van Dijk met Hugo (v. Patijn) goed binnen en dat leverde hem de voorlopige eerste plaats op, maar tijdens het overrijden met vier, kwam de vos niet echt meer uit de verf en zag Linda Boelens de wedstrijd winnen met El Nino B (v. Atleet), die met veel afdruk zich presenteerde. Hugo werd nog wel tweede maar Tinus Hahn met Besterly Eribo (v. Manno) had meer recht op deze plek. Hij werd nu derde voor Freerk Helmus met de in deze klasse debuterende Darno (v. Saffraan).
Vijf van de acht ereklasse paarden kregen een herkansing en het was Niek Alting die de eerste plaats behield met zijn veel front makende en ruim bewegende Emerson (v. Manno). Fokkelien Oldenburger bleef tweede met Evert V (v. Sjerreljocht Suprice) en Lammert Tel werkte zich op van de vijfde naar de derde met Wervelwind (v. Plains Liberator). Emerson sloeg een dubbelslag in Norg door ook de damesklasse gereden voor de vierwielige wagen te winnen met Manon Veerman. Karin Lunsche maakte een hele sterke indruk met Dinkie (v. Manno) van Jan Tienkamp en dat leverde de tweede plaats op. Joyce Hoving eindigde met Faroda (v. Larix) als derde. Bij de dames gezeten op de tweewielige kar was het oranje voor Margreet Bosma met Wonder van de Ursahof (v. Patijn). Voor Fokkelien Oldenburger en Evert was ook nu de tweede plaats met vlak daar achter Lucy Stevens met Wervelwind.
Voorbeeld van sportiviteit
Bij de fokmerries bestond de kopgroep uit vier sterk bewegende merries waarvan uiteindelijk Celony (v. Vulcano) van Lammert Tel winnares werd in handen van Linda Boelens. Harm Jan Veenstra liet Inanda (v. Patijn) van Willem Clevering heel gedragen bewegen en werd tweede voor Jerry Hamming met de verrassend goed lopende Zitella II (v. Manno) van Albert Meems. Albert ten Berge reed Faroda naar plek vier. Jan van der Vegt uit Nijeveen reed met Cendrini V (v. Torino) zijn laatste wedstrijd en werd kort toegesproken door voorzitter van Noord Lammert Tel, die Jan een voorbeeld van sportiviteit noemde. Jan is vanaf de oprichting van toen nog TAVENO actief geweest als rijder en was altijd paraat om mee te denken en te helpen als het nodig was. “Een liefhebber pus sang neemt afscheid.”
De jeugdrubriek was tevens de finale van een competitie waar de jeugd punten voor de stijl van rijden kreeg. Het was Lieke Lueks met ViaHJ (v. Larix) die onder begeleiding van haar opa Jan Muggen de meeste punten had verzameld en de competitie won. De dagprijs was voor Janienke Hoek met Darno van Helmus.
Gerard van der Meulen won met Wapenaar (v. Reflex M) en Gentenaar de tweespanrubriek en Els Nijenhuis pakte op Cetrienes (v. Vulcano) de overwinning in de zadelrubriek. Klaas Buist sloot de middag af zoals hij deze ook was begonnen, met een overwinning. Gezeten op de boerenwagen presteerde zijn vrolijk bewegende Gorita (v. Atleet) het beste.
Geert Bouius
Sponsors 

 

 

het Showpaard

 

KWPN

Veenstra

KNHS