Nieuws «TERUG  

Vierde grote prijs voor dekhengst Eebert

08-09-2017 | Groningen
Op ’t Peerdespul dat jaarlijks ter ere van het Gronings Ontzet in 1672 in het stadspark wordt gehouden streden zes KWPN goedgekeurde dekhengsten om het Nationale kampioenschap. Robbie van Dijk met Eebert (v. Atleet) van de gebroeders Van Manen was favoriet voor de titel maar zij kregen veel tegenstand van Mark de Groot met Dylano (v. Plain’s Liberator) van de combinatie De Groot/Black HorseBV. Eebert was scherp en begon met een grote bokkesprong maar ging daarna als een vorst door de baan. Rijzend in de voorhand vanuit een zeer krachtige achterhand pakte de voshengst veel bodem en dat alles vanuit zijn natuurlijke aanleg. Dylano was ook geweldig met zijn geweldig mooie front en hoog grijpende voorhand. De zwarte hengst ging heel ruim maar moest op het einde toch iets toegeven in de achterhand. Eebert werd kampioen en na het winnen van de Oregon trofee, de Cambridge Cole bokaal en de Manno trofee was dit zijn vierde grote prijs in één seizoen. Derde werd Harry van Middelaar met Delviro HBC (v. Vulcano). Harry pakte wel de winst in de ereklasse met Brandy HBC (v. Uromast) en won de bijbehorende Zilveren Martinitoren.
Voor de competitie paarden van regio Noord stond de finale op rol en met één punt verschil waren Klaas Buist met Iowa (v. Colonist) en Albert van Dijk met Hugo (v. Patijn) nog in de race voor de eindoverwinning. Klaas wilde winnen en had Iowa er helemaal klaar voor en de bruine hengst liep zijn beste competitiewedstrijd. Hoog in het front, achter sterk onder tredend en met een hoge en ruim voorbeen gebruik kwam er niemand bij hem in de buurt. Ook Hugo niet, die wel over een heel fraai en hoog front beschikt, maar over de benen te kort kwam. Met vier overwinningen en een tweede plaats werd Iowa met 49 punten overall winnaar voor Hugo en Irona (v. Aron) van Grietje Naber-Dijks.
Sinds twee jaar werd het VTN-kampioenschap voor de boerenwagen weer verreden door de Noordelijke rijders en het was wederom Klaas Buist die dit overtuigend won met een bijzonder deftige Gorita (v. Atleet), die zich helemaal uitleefde voor de platte kar. Met een sterk optreden van Vlam (v. Larix) werd Marieke Scherphof tweede en voor Jan Mittendorff en Fenderose (v. Patijn) was de derde prijs. Tijdens de huldiging van alle kampioenen reed boerin Sanne Welling de ereronde met Gorita.
Geert Bouius
Sponsors 

 

 

het Showpaard

 

KWPN

Veenstra

KNHS